Zamjenica predsjedavajućeg Gradskog vijeća Mirela Džehverović: Online učešće na okruglom stolu „Medijacija, kao faktor politike grada“ u Torinu

Povodom obilježavanja 16. maja – Međunarodnog dana zajedničkog života u miru, zamjenica predsjedavajućeg Gradskog vijeća Mirela Džehverović učestvovala je online u radu okruglog stola pod nazivom „Medijacija, kao faktor politike grada“, a u okviru događaja Evropski susreti „Grad za medijaciju“ kao faktor mirnog suživota koji se, u organizaciji Evropskog udruženja društvenih medija CreE.A, na čelu sa predsjednikom André Moisanom, Udruženja MOSAICO, Međunarodne NVO AÏSA i Grada Torina, održao u Torinu.

Nakon kratke prezentacije pod nazivom „Suživot u Sarajevu“, zamjenica Džehverović je u ime građanki i građana grada Sarajeva, gradonačelnice Benjamine Karić i u svoje ime, pozdravila učesnike okruglog stola. „Ko može bolje razumjeti značaj današnje teme o zajedničkom životu u miru od Sarajeva – grada simbola kulture, različitosti i pomirenja, grada koji je član mirovnih asocijacija kao što su Gradonačelnici za mir i Međunarodna asocijacija gradova glasnika mira i grada koji u svijet šalje poruke mira i solidarnosti, razumijevanja i dijaloga“, rekla je zamjenica Džehverović.

Istakla je da je 5. aprila obilježena 31 godina od početka najduže opsade jednog grada u savremenoj historiji ratovanja koja je trajala puna 44 mjeseca.

Podsjetila je na iskustvo kroz koje su prošli građani Sarajeva u periodu posljednjeg rata, uz više od 11.000 ubijenih građana, od kojih 1.601 djece, koje je ostavilo snažan pečat, ali nije pokolebalo njegove stanovnike u vjeri i nadi da je mir, tolerancija i uzajamno poštovanje jedini garant prosperitetne budućnosti i blagostanja.

Na primjeru Sarajeva potvrđena je činjenica da su postkonfliktna izgradnja mira i uspostava povjerenja ključni faktori ekonomskog progresa grada, dodala je Džehverović.

Naglasila je da se Sarajevo gradi kao grad mira i dijaloga, u kojem ljudi jedni druge poštuju, uvažavaju različitosti i grade bolju budućnost za sebe, ali i one koji će doći poslije njih.

„Posljednje dvije decenije mnogo ulažemo u glavni grad BiH pokrenuvši i realizirajući brojne razvojne projekte, jer želimo i gradimo funkcionalan i dinamičan evropski grad zadovoljnih građana. Želimo da budućnost Evrope gradimo zajedno s vama, ali i da damo svoj doprinos postizanju mira u svijetu. Sa najavljenim pridruživanjem Bosne i Hercegovine euroatlantskim integracijama, što je neopozivo opredjeljenje i opći interes svih njenih građana, nastojimo dostići i odgovoriti na evropske standarde, pri čemu nam je dragocjena podrška naših prijatelja“, rekla je Džehverović.

Na kraju je, u ime Grada Sarajeva, pozvala na zajedničku zaštitu civilizacijskih vrijednosti, širenje duha solidarnosti i tolerancije, podržavanje promocije značaja mira, ljudskih prava, sloboda i demokratije, te jačane međusobnog povjerenja, dijaloga i razumijevanja.

There are no comments yet.

Leave a Reply