U Magdeburgu obilježena 40. godišnjica pobratimskih odnosa Grada Sarajeva i Grada Magdeburga

Povodom obilježavanja 40-te godišnjice pobratimskih odnosa između Grada Sarajeva i njemačkog Grada Magdeburga, a na poziv gradonačelnika Magdeburga dr. Lutza Trümpera, predsjedavajući Gradskog vijeća dr. Igor Gavrić sa svojim zamjenicama Mirom Jurić i Edinom Gabela, te gradski vijećnici Velija Katica i Bajro Biber boravili su u službenoj posjeti gradu Magdeburgu.

Gradonačelnik Magdeburga dr. Lutz Trümper upriličio je prijem za delegaciju Grada Sarajeva tokom kojeg su razmijenjena mišljenja o dosadašnjoj  dugogodišnjoj saradnji,  te je razgovarano o intenziviranju buduće saradnje u oblasti ekonomije i turizma dva pobratimska grada.

Delagacija Grada Sarajeva se sastala i sa dogradonačelnikom Rainerom Nitscheom, zaduženim za pitanja razvoja biznisa, turizma i regionalne saradnje. Sastanku su prisustvovali i predstavnici GIZ-a. Na sastanku je, između ostalog, dogovorena saradnja malih i srednjih preduzeća Grada Magdeburga i Grada Sarajeva koja bi se trebala upriličiti u aprilu mjesecu sljedeće godine, na konferenciji kojoj će domaćin biti Grad Sarajevo. Razgovarano je  i o saradnji u oblasti novih izvora energije kao i zaštite okoliša.

Također, upriličen je sastanak sa predsjedavajućim Gradskog vijeća Grada Magdeburga Andreasom Schumannom i njegovim zamjenikom, tokom kojeg je delegacija Grada Sarajeva upoznata sa djelokrugom Grada Magdeburga, te su  razmijenjena iskustva u parlamentarnom radu.

Predstavnici Grada Sarajeva prisustvovali su brojnim  protokolarnim događajima iz programa obilježavanja ove manifestacije. Predsjedavajući Gradskog vijeća dr. Igor Gavrić je, zajedno sa gradonačelnikom Magdeburga dr. Trümperom, otvorio 26. Festival Grada, na trgu ispred Gradske vijećnice. Tom prilikom, predsjedavajući Gradskog vijeća dr. Gavrić je gradonačelniku i građanima Magdeburga čestitao nacionalni praznik – Dan ujedinjenja Njemačke, te se zahvalio pobratimskom gradu Magdeburgu na dugogodišnjem partnerstvu i nesebičnoj pomoći koju pruža građanima Sarajeva.

Delegacija Grada Sarajeva je posjetila izložbu Udruženja umjetnika Herbstsalon i umjetnika Akademije likovne umjetnosti Sarajevo „Über- Wunden“, posvećenu dugogodišnjeg partnerstvu ova dva grada, na kojoj je, između ostalog,  predstavljeno 12 sarajevskih umjetnika sa 57 radova.

Nakon obilaska stare Gradske vijećnice, delegacija Grada Sarajeva je imala čast upisati se u  “Zlatnu knjigu Grada Magdeburga”, u koju se upisuju počasni gosti Grada Magdeburga, među kojima je i  Angela Merkel.

There are no comments yet.

Leave a Reply