„Svi naši mostovi – otvorene ruke Sarajeva…“ -Održana Svečana sjednica Gradskog vijeća u povodu Dana grada Sarajeva

U povodu 6. aprila – Dana grada Sarajeva, danas je u auli Vijećnice održana Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva. Pored gradskih vijećnika, diplomatskog kora, predstavnika svih nivoa vlasti u zemlji, organizacija civilnog društva i boračkih organizacija, ranijih gradonačelnika, sjednici su prisustvovali i brojni gosti iz prijateljskih i bratskih gradova Sofije, Konye, Beča, Zagreba, Dubrovnika, Pule, Podgorice, Novog Pazara, te općina Bužim, Kotor i Bar te drugi pozvani gosti.

Goste i zvanice je, u ulozi domaćina, pozdravio predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović.

Čestitajući praznik, predsjedavajući Ademović je  istakao da mu je privilegija i čast zaželjeti dobrodošlicu svim zvanicama u veličanstvenu aulu Vijećnice, u večeri opredijeljenoj našem gradu – Sarajevu.

U svom izlaganju podsjetio je na značaj 6. aprila. „Taj datum je višeznačan za Sarajevo. Podsjeća nas na ratna stradanja našeg grada i neminovne pobjede nad fašizmom koji je toliko suprotan tradicionalnom biću Sarajeva “, istakao je Ademović.

Istakao je da se dodjelom nagrada i priznanja Grada Sarajeva simbolično odužujemo zaslužnim građanima i prijateljima Grada Sarajeva koji su svojim angažmanom učinili izuzetan doprinos građanima i ukupnom razvoju grada, kao i njegovom ugledu i afirmaciji na regionalnom i  internacionalnom planu.

Predsjedavajući Ademović upoznao je zvanice da se današnja svečanost odvija pod motom „Svi naši mostovi – otvorene ruke Sarajeva” i da su sarajevski mostovi tema ovogodišnjeg obilježavanja Dana grada Sarajeva.

Istakao je da, na Dan grada Sarajeva, želi podsjetiti i upoznati javnost da Grad Sarajevo predano i vrijedno radi u interesu Sarajlija, a s ciljem i da se Sarajevom kao svojim glavnim gradom ponose svi građani BiH. Dodao je i to koliko su opredijeljeni tome da Miljacku, sa njenim mostovima, učine prostorom susreta i druženja gdje se razmjenjuju ideje za budućnost.

„U Sarajevo se ulazi mostom. Ne vidi se, ali je tako. Sarajevskih tridesetak mostova vezuje grad, tvori mu kičmu i život. Ispod njihovih svodova protječe Miljacka, a nad njima se odvija historija Grada. Nakon teških vremena, mi najprije pružamo ruke i gradimo mostove. Nadam se da ćemo i večeras izgraditi neke nove, simbolične mostove razumijevanja, prijateljstva i one koji će nas voditi u svjetliju budućnost“, rekao je Ademović.

Aktivnosti Grada Sarajeva, u protekloj godini, su prilazane u kratkom videu.

Zatim se skupu obratila Benjamina Karić, gradonačelnica Grada Sarajeva, prigodnim govorom u povodu Dana Grada Sarajeva. Pozdravila je goste Grada Sarajeva, predstavnike bratskih i prijateljkih gradova Sofije, Podgorice, Kotora, Dubrovnika, Beča, Konje, Bara, Novog Pazara i Bužima.

U nastavku sjednice gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić i predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović uručili su nagrade i priznanja Grada Sarajeva.

Nagrada „Graham Bamford“ dodijeljena je Džebrailu Šišiću (posthumno). Tri decenije građanske hrabrosti, solidarnosti, humanost i altruizma, najprije u ratnim bolnicama opkoljenog grada a onda kao medicinski tehničar u Hitnoj pomoći, ovaj čovjek je nebrojeno puta spasio živote našim sugrađanima. Nije ustuknuo ni pred pandemijom COVID-19. Opet je bio prvi, na prvoj liniji, hrabro i požrtvovano stavljajući zdravlje svojih sugrađana ispred svog. Bio je prvi zdravstveni radnik žrtva COVID-19 u Sarajevu.  Od posljedica infekcije virusom COVID-19 na radnom mjestu, preminuo je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu u augustu 2020. godine.

Nagradu su, u ime porodice, primili njegovi sinovi Faris i Tarik Šišić.

Nagrada „Graham Bamford“ dodijeljena je i Nerminu-Beli Sukiću (posthumno).

Kao komandant sarajevske jedinice Igman 55, bio je prvi na borbenim linijama bez obzira na rizike i opasnost. Tako je nastavio i u miru. Borio se za djecu učeći ih sportu, popularizirao je rukomet i boks. Vrhunski sportista i reprezentativac bivše Jugoslavije i BiH, dugogodišnji istaknuti sportski radnik, onaj koji je i u sportu i u borbi vodio primjerom. Preminuo je na dan grada Sarajeva, kojeg je neizmjerno volio, 6. aprila 2021. godine u 57. godini života. Grad Sarajevo i njegovi građani mu ovim putem iskazuju svoju zahvalnost i posthumno dodjeljuju ovu Nagradu.

Nagradu su, u ime porodice, primile njegove kćerke Azra Sukić i Emina Sukić Lelo.

Nagrada „Graham Bamford“ uručena je Husi Sinanoviću koji je izveo herojski podvig spašavanja šesnaestogodišnje djevojčice iz rijeke Bosne, u Semizovcu, a sam je neplivač.  Unatoč životnim tragedijama i poteškoćama, Huso Sinanović primjer je najsjajnijih ljudskih kvaliteta – humanosti, hrabrosti, empatije i solidarnosti. Zanemarujući opasnost po vlastiti život i strah od nadošle hladne rijeke, Huso Sinanović je herojskim podvigom spasio tuđi život, na čemu su mu građanke i građani Sarajeva neizmjerno zahvalni.

Potom je nagrada „Graham Bamford“ uručena je Ameli Trbić. Sarajlije su prepoznale nesebičnost, predanost, hrabrost i posvećenost žene koja je  odvojena od svoje porodice, suočena s bolešću o kojoj se ništa nije znalo, na odjelima JU Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš” danonoćno radila na njezi i liječenju oboljelih pacijenata, rizikujući vlastiti život i zdravlje, a vjerujući da je to i njena borba. Rezultati koje je ostvarila na Infektivnom odjeljenju u borbi protiv infekcije virusom COVID-19 mogu se mjeriti sa najboljim u regionu i pokazuju kako su njega i briga za pacijente jedan od ključnih faktora za uspješno liječenje i oporavak.

Nagrada „Graham Bamford“ uručena je i  Lejli Šopović. Svaki iskaz poštovanja i divljenja izgleda malo spram njene odluke da vlastitu dobrobit i dobrobit svojih troje djece podredi potrebama svojih sugrađana u vrijeme kada je njena pomoć bila najvažnija. Dobrovoljno se prijavila za rad na intenzivnoj njezi izolatorija „Podhrastovi” na početku pandemije kada je strah svih bio na vrhuncu. Tokom jedanaest mjeseci besprekidnog rada sa najteže oboljelim pacijentima, nadilazeći zahtjeve svoje profesije i dajući ljudski i profesionalni maksimum, doprinijela je liječenju i ozdravljenju velikog broja pacijenata.

 

U znak sjećanja na lik i djelo velikog prijatelja Sarajeva, na današnjoj svečanosti, priznanje „Počasni građanin Grada Sarajeva“ dodijeljeno je Jordiju Pujolu Puenteu (posthumno). Njegov prvi reporterski zadatak bio ujedno i posljednji. Sa svojih 25 godina došao je u Sarajevo i nije ga želio napusti. Kako je i sam rekao: „Ne možemo otići sada, ne možemo ih ostaviti. Ko će objasniti svijetu ono što se čini Sarajevu”. Agencija Associated Press (AP) je njegove fotografije pokazala cijelom svijetu. Bio je fotoreporter iz Barcelone koji je 17. maja 1992. ubijen u Sarajevu gelerom granate. Kada je poginuo, imao je samo 25 godina.  Zauvijek je ostao veliki prijatelj grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Nagradu je, u ime porodice, primila njegova sestra Marta Pujol Puente i brat Pere Pujol Puente.

Zatim je uslijedilo proglašenje i uručenje priznanja  „Plaketa Grada Sarajeva“.

Priznanje „Plaketa Grada Sarajeva“ dodijeljeno je Fondaciji Dogs Trust BiH. Od početka svog angažmana u Bosni i Hercegovini, od 2012. godine, Fondacija daje izuzetan doprinos u humanom rješavanju problema pasa lutalica u gradu Sarajevu i cijeloj BiH. Podrška koju  Dogs Trust  pruža i u potpunosti finansira provodi se kroz pet programa, posebno razvijenih da što efikasnije pomognu u sistemskom, zakonskom i humanom rješavanju problema pasa lutalica.

Zahvaljujući njihovoj podršci, danas je manje pasa lutalica na ulicama grada. Deset godina pomažu edukaciju veterinara i studenata iz Sarajeva i BiH, a desetine ih je usavršilo specifične kliničke vještine. U ime Fondacije, priznanje je primio Owen Sharp, izvršni direktor Fondacije.

Priznanje „Plaketa Grada Sarajeva“ dodijeljeno je i Seadu Gološu (posthumno). Za četvrt stoljeća arhitektonskog djelovanja, dao je veliki doprinos gradu u očuvanju njegovog kulturno-historijskog identiteta, poslijeratnoj obnovi i kreiranju savremenog i prepoznatljivog obrisa Sarajeva na početku XXI stoljeća. Njegovi najznačajniji projekti realizovani u Sarajevu – Bosmal City Centar i most Bosmal, prodajni centri Merkur, BBI i Sarajevo City Centar, rekonstrukcija i adaptacija hotela Europe Sarajevo, proširenje i modernizacija zgrade Aerodroma Sarajevo te objekt Bauherc na Marijin Dvoru – postali su centralni orijentiri urbanog sarajevskog pejzaža i putokaz novim generacijama arhitekata. Zbog izuzetnog dostignuća iz oblasti arhitekture, značajnog za stručnu i akademsku zajednicu te doprinosa urbanoj kulturi življenja u Gradu Sarajevu, Sead Gološ zauzima posebno mjesto u savremenoj arhitektonskoj historiji Sarajeva. Priznanje su, u ime porodice, primili kćerka Uma i sin Haris Gološ.

Potom je priznanje „Plaketa Grada Sarajeva“ uručeno i Islamu Đugumu, sportisti, olimpijcu i treneru, jednom od najboljih i najtrofejnijih bosanskohercegovačkih atletičara i trener Atletskog kluba „Bosna”. Kao reprezentativac i nosilac zastave reprezentacije, predstavljao je Bosnu i Hercegovinu na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine. Učestvovao je na najprestižnijim evropskim i svjetskim atletskim prvenstvima, maratonima i trkačkim takmičenjima. Rekorder je u trčanju  na 15, 20, 30 i 50 kilometara, a u svojoj karijeri istrčao je preko 90 maratona u vremenu kraćem od tri sata. Osnivač je, inicijator i organizator brojnih lokalnih, regionalnih i međunarodnih utrka, škola i takmičenja, uključujući Sarajevski polumaraton i internacionalnu utrku „Vivicita“.

Skupu se obratio Nihad Uk, predsjedavajući Odbora za dodjelu „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva“ koji je predstavio značaj Nagrade i članove Odbora u ovoj godini i upoznao prisutne s radom Odbora. Potom je uslijedilo proglašenje i uručenje „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva“ u 2022. godini.

 „Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva’’ u 2022. godini za doprinos u oblasti privrede dodijeljena je Privrednom društvo za promet i usluge „Alternativa“ d.o.o. Sarajevo. Uspješne sarajevske kompanije prepoznatljive su na domaćem, regionalnom, ali i svjetskom nivou. Jedna od najuspješnijih, kompanija Alternativa, u proteklih četvrt stoljeća djeluje u oblasti proizvodnje  termoizolacionih panela, profilisanih krovnih i fasadnih limova i prateće opreme u građevinskoj industriji. Tržišni lider u regionu, Alternativa investira u razvoj proizvodnih procesa i kadrova implementirajući evropske standarde. Njihovi impresivni tržišni rezultati orijentirani na izvoz, savremeni model poslovanja i konstantan rad na implementaciji najviših standarda i tehnološke izvrsnosti, doprinijeli su gradnji pozitivnog poslovnog imidža Grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Povelju je, u ime Privrednog društva „Alternativa“, preuzeo Salih Lemeš, direktor.

U svom obraćanju prisutnim zvanicama, gosp. Lemeš je predstavio impresivne rezultate Privrednog društva „Alternativa“ u proteklom periodu i dodao: „Na jednoj prigodnoj poslovnoj večeri prije desetak godina jedan uvaženi član naše akademske zajednice privrednicima se obratio sa porukom, sanjajte, maštajte, rizikujte, realizujte. Ja sam sav svoj radni vijek upravo to radio, ali nikada nisam sanjao niti maštao da možemo dobiti jedno ovakvo priznanje”.

„Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva“ u 2022. godini za doprinos u oblasti nauke i obrazovanja, uručena je prof. dr. Rifatu Škrijelju. Sarajevski univerzitet oduvijek je važio kao mjesto naučne izvrsnosti, a grad Sarajevo kao univerzitetska, otvorena i progresivna sredina. U protekloj deceniji, Univerzitet u Sarajevu prošao je reformski put ka integraciji svojih trideset organizacionih jedinica u jednu cjelinu uz zadržavanje njihove prepoznatljivosti, posebnosti i visokog nivoa akademskih sloboda.

Na čelu tih procesa od historijskog značaja za Univerzitet u Sarajevu, bosanskohercegovačku naučnu zajednicu i grad Sarajevo, u proteklih sedam godina nalazio se prof. dr. Rifat Škrijelj. Autor je brojnih naučnih i stručnih radova, monografija i udžbenika te učesnik mnogih naučnih skupova i projekata u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više priznanja i nagrada. Za svoj jedinstveni naučni i obrazovni doprinos, kao i za izuzetan doprinos rastu, razvoju i uspjehu Univerziteta u Sarajevu, ovogodišnja Šestoaprilska nagrada u oblasti nauke i obrazovanja dodjeljuje se prof. dr. Rifatu Škrijelju.

„Izuzetna je čast biti pred vama kao dobitnik „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva“ koju lično doživljavam i prihvatam kao nagradu koja je simbol demokratskog i slobodarskog Sarajeva na putu antifašizma. Biti među uglednim ličnostima – ranijim dobitnicima Šestoaprilske nagrade – čini me ponosnim i ohrabruje u nastojanju da se još odlučnije posvetim borbi, jer to jeste borba, za bolji Univerzitet koji vidim kao temelj na kojem gradimo budućnost našeg grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine“, istakao je u svom obraćanju prof. dr. Rifat Škrijelj.

„Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva“ u 2022. godini za doprinos u oblasti zdravstva dodijeljena je prim. dr. Željku Leru. Prepoznajući njegov dugogodišnji angažman u oblasti epidemiologije i neizmjeran doprinos prevenciji i liječenju zaraznih bolesti, posebno u okolnostima pandemije virusa COVID-19, građanke i građani Sarajeva iskazuju svoju zahvalnost ovogodišnjem dobitniku Šestoaprilske nagrade u oblasti zdravstva i socijalne zaštite prim. dr. Željku Leru. Nakon završenog  Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, dr. Ler je većinu radnog vijeka proveo u nekadašnjoj Vojnoj, odnosno Državnoj, a današnjoj Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo, gdje je osim kao ljekar specijalista i primarijus, obavljao i funkciju predsjednika Nadzornog odbora te člana Senata. Njegovo znanje i stručnost bili su od neprocjenjivog značaja u recentnoj historiji Sarajeva kako kroz učešće u odbrani, u svojstvu zamjenika glavnog epidemiologa Armije RBiH, tako i kroz doprinos očuvanju zdravlja tokom i nakon velikih poplava u Bosni i Hercegovini 2014. godine. Izbijanjem pandemije virusa COVID-19, dr. Željko Ler se odaziva pozivu upućenom penzionisanom medicinskom kadru i daje svoj stručni doprinos sprječavanju prijenosa bolesti, liječenju oboljelih, ali i adekvatnom informisanju i edukaciji građana.

„Za mene kao Sarajliji, dijetetu Starog Grada, nema veće časti, većeg priznanja i veće nagrade od ove, zbog čije dodjele sam danas ovdje. Zahvaljujem se svima koji su učestvovali u procesu donošenja Odluke o dodjeli Šestoaprilske nagrade, svima koji su me predložili i podržali moju kandidaturu, svojim prijateljima, svojim znanim i neznanim sugrađanima. Zahvaljujem se, naravno, i svojoj porodici, koja mi je uvijek bila potpora i davala mi vjetar u leđa”, istakao je u svom obraćanju  dr. Ler.

Prigodni umjetnički program bio je obilježen muzičkom numerom „Dunjaluče golem ti si“ u izvedbi Eldina Huseinbegovića, dramatizacijom teksta Aleksandra Hemona „Sarajevo je….“ u izvedbi Mone Muratović i muzičkom tačkom „Četiri mladića idu s Trebevića“ – Dino Šukalo. Svečanost je uveličao i gudački kvartet Muzičke akademije Sarajevo izvođenjem Himne BiH.

Čestitke u povodu 6. aprila, Dana Grada Sarajeva uputili su Ljubljana, Madrid, Zagreb, Vukovar, Mostara Rim, Magdeburg i Ankara. Čestitku su  uputile i ambasada Ruske Federacije u BiH i Ambasada Kuvajta u BiH.

 

There are no comments yet.

Leave a Reply