Održana Svečana sjednica Gradskog vijeća u povodu Dana grada Sarajeva: Dodijeljene nagrade i priznanja Grada Sarajeva  u 2024. godini

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva, povodom 6. aprila – Dana grada Sarajeva, održana je večeras u auli Vijećnice.  Pored gradskih vijećnika, predstavnika svih nivoa vlasti u zemlji, diplomatskog kora, organizacija civilnog društva i boračkih organizacija, ranijih gradonačelnika, sjednici su prisustvovali i gosti iz prijateljskih i bratskih gradova te drugi pozvani gosti.

Zvanice je, u ulozi domaćina, pozdravio predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović.

U svom obraćanju, predsjedavajući Ademović pozvao je na odavanje počasti poginulim braniocima i civilnim žrtvama rata. Istakao je posebnu zahvalnost svima koji su kroz historiju branili grad i stajali uz njega kad je bilo najteže.

Podsjetio je  zvanice i javnost da je Gradsko vijeće Grada Sarajeva, u protekloj godini, kao i svih prethodnih koje radi u ovom sazivu, bilo izuzetno aktivno, što je javnost zasigurno i prepoznala.

„Ono što posebno želim istaći je to što je Gradsko vijeće Grada Sarajeva u 2023. godini, nakon 15 godina, donijelo novi Statut Grada Sarajeva, sada usklađen sa zakonskim propisima donesenim u međuvremenu,  i sa amandmanima na Ustav Kantona iz 2017. godine. Ovo je ponovo pokrenulo potrebu adekvatnog pozicioniranja Grada Sarajeva, glavnog grada, u ustavno-pravnom sistemu Bosne i Hercegovine. Radimo na tome da Grad Sarajevo bude primjer uspješne lokalne zajednice i integrirajući faktor u komplikovanom pravnom uređenju naše države.”

Na kraju je predsjedavajući Ademović najavio dodjelu nagrada i priznanja u 2024. godini, te građankama i građanima grada Sarajeva i  Bosne i Hercegovine, kao i svima onima koji Sarajevo vole i poštuju, čestitao 6. april – Dan Grada Sarajeva.

Veliki dio ostvarenih projekata, u protekle dvije godine, prikazani su u kratkom videu.

Skupu se obratila Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, prigodnim govorom u povodu Dana Grada Sarajeva. U njemu je, između ostalog,  istakla: „Nastavljamo evropski put sa najciviliziranijim narodima Evrope, u čijim smo njedrima davno bili. Mi se tako, samo vraćamo sebi, svoj zajedničkom biću. Nas su historija i geografija odredile da spajamo svjetove, vjere i svjetonazore.“

U nastavku sjednice uručene su nagrade i priznanja Grada Sarajeva u 2024. godini.

Zamjenica predsjedavajućeg Gradskog vijeća Mirela Džehverović uručila je nagradu Sarajevska pahuljica” odličnoj učenici Adi Korić, bosanskohercegovačkoj klizačici sa međunarodnim uspjesima na prestižnim klizačkim takmičenjima, a za izvanredne sportske rezultate i njen doprinos promociji našeg grada i države.

Gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić uručila je nagradu „Sarajevska pahuljica” Danu Gračiću, karatisti i ponosnom reprezentativcu Bosne i Hercegovine koji je sa samo devet godina osvojio Balkansko prvenstvo u Beogradu, demonstrirajući svoje izuzetne sposobnosti. Ovo je samo jedna u nizu osvojenih medalja, a sve kao odličan učenik u svojoj osnovnoj školi.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović uručio je nagradu „Sarajevska pahuljica“ odličnoj učenici i vrhunskoj sportistkinji Farah Ličina  koja je do sada osvojila preko 50 medalja na domaćim i međunarodnim turnirima, a posljednje tri godine na sedam međunarodnih turira proglašena je najboljom takmičarkom. Tri puta je osvojila titulu državne prvakinje, te dva puta titulu viceprvakinje u džudu i brazilskom džiju-džicu.

U nastavku svečanosti uručena je nagrada „Graham Bamford“ Senidi Karović, za iskazanu izuzetnu građansku hrabrost, solidarnost, humanost, altruizam i neumorno zalaganje za prava civilnih žrtava rata. Karović je civilna žrtva rata s teškim posljedicama ranjavanja 1993. godine. Uz redovne radne obaveze i obaveze majke i supruge, u novim uslovima trajnog invaliditeta, prepoznala je potrebe ove populacije i opredijelila se senzibilizaciji zajednice za poteškoće civilnih žrtava rata i sistemskom rješavanju izazova s kojima se susreće.

Muhamedu Žeri, poduzetniku, uručena je „Plaketa Grada Sarajeva” za veliki doprinos razvoju i promociji privrede Sarajeva i Bosne i Hercegovine,  kao i zalaganju za očuvanje identiteta BiH. Poslovni uspjeh Muhameda Žere obogatio je ekonomiju Sarajeva i Bosne i Hercegovine i doprinio njenom održivom razvoju i promociji na međunarodnom planu. Također, nemjerljiv je doprinos Muhameda Žere u očuvanju i popularizaciji tradicije, kulture i umjetnosti Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Posljednjih pola stoljeća znalački i istrajno zapisuje, proučava, analizira i reproducira sevdalinke.

Plaketu Grada Sarajeva” dobio je i Hajriz Brčvak, poduzetnik, veliki humanitarac i prijatelj Sarajeva. Iako iz skromnih početaka danas je značaj privrednik na međunarodnom planu i direktor i osnivač Humanitarnog fonda Hemiias koji pokreće i podržava brojne inicijative. Izgradnja nove zgrada za studente i učenike bez roditeljskog staranja je jedna od vrijednih humanitarnih akcija  izvedenih nedavno u Sarajevu.

Priznanje „Plaketa Grada Sarajeva” uručeno je Vesni Bajkuša za ostvarenu izuzetno sportsku klupsku karijeru i postignute vrhunske rezultate, doprinos razvoju i promociji sporta, kao i nesebično zalaganje u oblikovanju novih generacija vrhunskih sportistkinja. Vesna je košarkašica koja ponosno nosi nadimak „ženski Dražen Petrović“. Poznata je po vrhunskim rezultatima i brojnim medaljama u reprezentativnim i klupskim takmičenjima. Jedna je od najzaslužnijih za osnivanje ženske košarkaške reprezentacije BiH u kojoj je kao trener vodila sve selekcije.

„Plaketa Grada Sarajeva” pripala je posthumno prof. Ljubiši Zečeviću koji je upalio iskru Olimpijskog plamena kroz ideju i upornost, a zbog čega je Sarajevo podarilo svijetu Olimpijske igre ispunjene dušom i bajkovitim prizorima neprolaznosti.

Tim povodom se iz Kanade, video-porukom obratila kćerka Aleksandra Zečević.

„Hvala nominatorima i Gradskom vijeću za ovu posthumnu plaketu Grada Sarajeva. Neka ona bude inspiracija današnjim i budućim generacijama Sarajlija da u sebi prepoznaju magičnu ideju nemogućeg i skupe hrabrost da se okupe u realizaciji dobre ideje da bi na kraju puta, kao i Zeko, mogli da kažu: bio je to jedan dobar život.“

Plaketa će porodici biti uručena naknadno.

Zbog izuzetnog umjetničkog doprinosa i neizmjerne humanosti, te kao znak zahvalnosti za dugogodišnje prijateljstvo, posvećenost i doprinos kulturi, umjetnost i promociju grada „Plaketa Grada Sarajeva” otišla je u ruke kompozitoru i pijanisti, maestro Ericu Bretonu. On se prisutnim,  umjesto govora,  odlučio obratiti na njemu svojstven način – muzikom.

U nastavku svečanosti, Adi Škaljićpredsjedavajući Odbora za dodjelu „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva“  u 2024. godini, predstavio je značaj Nagrade, članove Odbora u ovoj godini i upoznao prisutne s radom Odbora.

Potom je uslijedilo proglašenje i uručenje „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva“ u 2024. godini.

Kolektivna „Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva’’ u 2024. godini dodijeljena je Udruženju „Renesansa” koje predstavlja važan dio zajednice u podršci, edukaciji i borbi za zdravlje žena.

Povelju je, u ime Udruženja „Renesansa” preuzela Enida Glušac, predstavnica Udruženja.

„Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva” je dodatni motiv i podstrek da i u budućnosti radimo sve što možemo da život oboljelih žena podignemo na viši nivo, uljepšamo, obogatimo, animiramo sistem da radi bolje, jače i pravednije, da sve oboljele osobe ostvare pravo na lijek i liječenje, da nestane listi čekanja i napokon pronađemo prostor, vrijeme i resurse za programe prevencije.” naglasila je u svom obraćanju Enida Glušac.

Pojedinačna „Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva’’ u 2024. godini  dodijeljena je akademkinji Branislavi Draženović rođ. Peruničić za značajne rezultate, izuzetan kontinuirani doprinos razvoju nauke u Bosni i Hercegovini i svijetu,  a time i promociji Sarajeva i BiH na međunarodnoj naučnoj  sceni.

U svom obraćanju, akademkinja Peruničić je istakla kako joj pričinjava veliku radost što nagradu prima od njenog voljenog grada Sarajeva: „U Sarajevu, u kome sam provela svoj radni vijek, imala sam priliku da budem posmatrač i učesnik pretvaranja  grada u jedan od centara jugoslovenske industrije.”

„Akademija nauka i umjetnosti, čiji sam član od 1986. godine, pružila mi je mogućnost da svoj naučni rad i angažman u javnosti održavam do današnjeg dana i tako postala moja druga kuća. Zahvaljujem joj što me je predložila  za „Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva“, dodala je na kraju svog obraćanja.

Sjednica je bila obogaćena prigodnim umjetničkim program.

Uvodnu atmosferu je dopunio violinista Danijel Marić. Hor Udruženja umjetnika „Mimika“ izveo je pjesmu „Sarajevo”, Vokalni ansambl Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu izveo je himnu BiH i „Odu radosti”, solisti baletnog ansambla Narodnog pozorišta u Sarajevu – balerina Nataša Gaponko i baletan Boris Vidaković izveli tačku iz baleta „Sjećaš li se Doli Bel”, a maestro Eric Breton i vokalistica Sare Vojičić kompoziciju „Ima neka tajna veza” i „Sarajevo ljubavi moja”. Svečanost je završena novim spotom “Kiša ruši grad”, u izvedbi Muhameda Fazlagića Fazle .

There are no comments yet.

Leave a Reply