Sjećanje na ubijene sugrađane u ulici Čekaluša

Od granate ispaljene sa agresorskog položaja oko Sarajeva, 3. septembra 1992. godine, u ulici Čekaluša kod broja 33, ubijeno je pet naših sugrađana, od kojih je troje djece, a dvoje je teško ranjeno.

Tim povodom, polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje, u ime Grada Sarajeva, zamjenice predsjedavajućeg Gradskog vijeća Mira Jurić i Edina Gabela odale su počast na mjestu stradanja.

Tog kobnog dana 1992. godine, ubijeni su braća Adnan (12) i Mirza Hodžić (11), Vedran Štimac (12), Sanela Lukačević (21) i Faruk Nušić (32), a ranjeno je još dvoje sugrađana.

Na značaj obilježavanja ovog datuma podsjetila je zamjenica predsjedavajućeg Gradskog vijeća Edina Gabela,  koja je, između ostalog, istakla da će Grad Sarajevo i ubuduće njegovati kulturu sjećanja, te obilaziti mjesta stradanja kako ovakvi i slični zločini ne bi bili zaboravljeni.

Pored delegacije Grada Sarajeva, u znak sjećanja na nedužne civilne žrtve, cvijeće su položile i počast odale i porodice ubijenih, rodbina, prijatelji i građani, te predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, Udruženja civilnih žrtava rata KS, te učenici Srednje zubotehničke škole i Osnovne škole „Musa Ćazim Ćatić“.

There are no comments yet.

Leave a Reply