Senator Robert Joseph „Bob“ Dole dobitnik priznanja “Ključ Grada Sarajeva”

Danas je, u Vijećnici, održana hitna sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva kojom je predsjedavao dr. Igor Gavrić, predsjedavajući Gradskog vijeća.

Nakon usvajanja prijedloga dnevnog reda, gradski vijećnici su, jednoglasno, usvojili Odluku o dodjeli priznanja „Ključ Grada Sarajeva“ Senatoru  Robertu Josephu „Bob“ Dolu.

Naime, Gradonačelnik Grada Sarajeva mr. Abdulah Skaka je, putem predsjedavajućeg Gradskog vijeća dr. Igora Gavrića, uputio Komisiji za izbor i imenovanja Gradskog vijeća prijedlog da se Senatoru Robertu Josephu “Bob” Dolu dodjeli priznanje „Ključ Grada Sarajeva“. Komisija za izbor i imenovanja Gradskog vijeća je razmotrila, te utvrdila Prijedlog Odluke i uputila ga Gradskom vijeću na razmatranje.

Američki senator Robert Joseph „Bob“ Dole jedan je od najvažnijih ličnosti u izgradnji čvrstih prijateljskih odnosa Bosne i Hercegovine, posebno Sarajeva kao glavnog grada sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Ugledni republikanski političar iz Kanzasa, tokom svoje cijele političke karijere, bio je vezan za našu zemlju i grad,  posebno u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu, ali i u godinama rekonstrukcije i obnove. U tom periodu, Dole je bio snažni zagovornik vojne intervencije koja bi zaustavila rat i razaranje u Bosni i Hercegovini.

Prema relevantnim studijama, upravo Dolov angažman u Senatu i pritisak koji je vršio na tadašnju demokratsku administraciju, bili su presudni u odluci bivšeg predsjednika SAD Billa Clintona da, zajedno sa NATO snagama, pokrene vojnu intervenciju u Bosne i Hercegovine.

Pored toga, Dole je vrlo jasno i precizno javno okarakterizirao događaje u BiH kao agresiju i genocid. Njegov doprinos kao predsjednika Međunarodne komisije za nestale osobe bio je nemjerljiv u prvim godinama intenzivne potrage i identifikacije žrtava ratnih zločina.

Dole je u više navrata posjećivao Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, a njegov snažan politički glas kao bivšeg lidera većine u američkom kongresu podsticao je reforme i napredak Sarajeva i cijele države u protekle dvije decenije.

Dodjela priznanja „Ključ Grada Sarajeva“ je najbolji način da se Sarajevo kao glavni grad BiH, simbolično oduži senatoru Dolu za nesebičnu pomoć, zalaganje i borbu za istinu.

„Ključ Grada Sarajeva“ je priznanje koje se dodjeljuje afirmisanim i priznatim ličnostima, građanima Bosne i Hercegovine i stranim državljanima koji su dali poseban doprinos razvoju i očuvanju civilizacijskih vrijednosti i poseban doprinos miru u svijetu. Dodjela „Ključa Grada Sarajeva“ simbolizira trajnu vezu Grada i građana Sarajeva sa ličnostima koje su zaslužile ovo visoko priznanje.“

There are no comments yet.

Leave a Reply