Samir Avdić izabran za zamjenika gradonačelnice Grada Sarajeva

Na 30. sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva, Samir Avdić izabran je za zamjenika gradonačelnice Grada Sarajeva.

Prije toga, Gradsko vijeće je prihvatilo ostavku zamjenika gradonačelnice Grada Sarajeva Harisa Bašića, a radi preuzimanja nove dužnosti ambasadora BiH pri Vijeću Evrope.

Samir Avdić je rođen 21. marta 1967. godine u Sarajevu.

Osnovno, srednje i akademsko obrazovanje stekao je u Sarajevu.

Diplomirao i magistrirao na smjeru “Menadžment u sportu”, na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu.

Iza sebe ima uspješnu sportsku karijeru, te je prošao sve etape razvoja u Košarkaškom klubu Bosna, gdje je stekao igračku afirmaciju, a nakon toga nastupao je za evropske klubove: Unicaja Malaga – Španija, PTT Ankara, Tofaš Bursa i Tuborg Izmir – Turska.

Radno iskustvo stekao je na menadžerskim pozicijama u sportu, a njegov širi socijalni angažman vidljiv je kroz humanitarni rad u organizaciji “Dobro.ba”, čiji je jedan od osnivača.

Obavljao je funkciju sportskog direktora košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine.

U sazivu Vlade Kantona Sarajevo, u periodu od januara 2021. do marta 2023. godine, obavljao je funkciju Ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Za svoj angažman u društvenoj zajednici nagrađivan je više puta.

Dodijeljeno mu je zvanje zaslužnog sportiste BiH.

Aktivno govori tri jezika: engleski, španski i turski.

Oženjen je, otac dva djeteta.

Nakon prihvatanja kandidature i polaganja svečane izjave, zamjenik gradonačelnice Samir Avdić se obratio skupu, te se zahvalio gradskim vijećnicima na jednoglasnoj podršci.

There are no comments yet.

Leave a Reply