Prof.dr. Franjo Topić, prof. dr. Fahrudin Smajlović i Bogić Bogićević dobitnici „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva“, maestro Michelangelo Pistoletto dobitnik priznanja „Počasni građanin Grada Sarajeva“, a Sadeta Dervišević – Satka dobitnik  priznanja „Plaketa Grada Sarajeva“

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine danas je, u Vijećnici,  počela 25. sjednica Gradskog vijeća  kojom je predsjedavao dr. Igor Gavrić, predsjedavajući Gradskog vijeća.

Rad sjednice po dnevnom redu započeo je tako što je Gradsko vijeće razmotrilo, te usvojilo Izvještaj o radu Odbora za dodjelu ,,Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” u 2019. godini sa zaključcima koji se  odnose na predlaganje rješenja za  donošenje nove Odluke o uslovima i načinu dodjele „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva“. Predsjedavajući Odbora za dodjelu „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” prof. dr. Velija Katica, u svom izlaganju, upoznao je gradske vijećnike o radu Odbora. Uz Izvještaj je Gradskom vijeću Odbor uputio i utvrđene prijedloge za dodjelu „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” u 2019. godini.

Odbor za dodjelu „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” u 2019. godini predložio je Gradskom vijeću na razmatranje i konačno odlučivanje, jednog  kandidata u oblasti kulture i umjetnosti (prof. dr. Franjo Topić), jednog  kandidata u oblasti zdravsta i socijalne zaštite (prof. dr. Fahrudin Smajlović) i također jednog kandidata u drugim oblastima rada i stvaralaštva (Bogić Bogićević).

Gradsko vijeće je, tajnim glasanjem, odlučilo da su dobitnici „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva“ u 2019. godini  prof. dr. Franjo Topić – za doprinos u  oblasti kulture i umjetnosti, prof. dr. Fahrudin Smajlović – za doprinos u oblasti zdravsta i socijalne zaštite i Bogić Bogićević – za doprinos u drugim oblastima rada i stvaralaštva.

Zatim su, gradski vijećnici, usvojili Odluku o dodjeli priznanja „Počasni građanin Grada Sarajeva”  maestru Michelangelu Pistolettu.

Na današnjoj sjednici usvojena je i Odluka o dodjeli priznanja „Plaketa Grada Sarajeva” Sadeti Dervišević – Satki.

Dobitnici nagrada i priznanja će se promovirati i nagrade će im uručiti Gradonačelnik i predsjedavajući Gradskog vijeća  na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana Grada Sarajeva – 06. aprila.

Na kraju sjednice gradski vijećnici su usvojili zaključak kojim se zadužuje gradonačelnik Grada Sarajeva da podnese krivičnu prijavu protiv nepoznatih počinilaca radi skrnavljenja Spomen parka “Vraca”.

   

   

  

Gradsko vijeće je, svojim zaključkom, osudilo i napad na povratnika koji se, nedavno, desio u gradu Prijedoru.

 

There are no comments yet.

Leave a Reply