Princu Albertu II od Monaka uručen Ključ Grada Sarajeva

Njegovom Presvijetlom Visočanstvu Princu Albertu II od Monaka, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i predsjedavajući Gradskog vijeća dr. Igor Gavrić uručili su Ključ Grada Sarajeva u Vijećnici.

U ime Grada Sarajeva, visokom gostu iz Kneževine Monako, dobrodošlicu je poželio predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva dr. Igor Gavrić.

“Dobrodošli u sarajevsku Vijećnicu koja dijeli istu sudbinu s Olimpijskim muzejom. Oba ova objekta koja su izgorjela tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, danas predstavljaju temelj snage i inspiracije za sve one koji grade i žive za suživot i toleranciju, a koji su sinonimi za Bosnu i Hercegovinu.Vaš dolazak potvrđuje neizmjernu podršku Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine i razvoju bh. sporta, kako ste više puta naglasili da je sport idealna prilika za promicanje mira i zbližavanje zajednica”.

Potom je istakao da je dodjela priznanja “Ključ Grada Sarajeva” najbolji  način da Sarajevo pokaže svoju veliku zahvalnost Presvijetlom Visočanstvu za nesebičnu pomoć za očuvanje civilizacijskih vrijednosti i promicanje mira.

Gradonačelnik Abdulah Skaka i predsjedavajući Gradskog vijeća dr. Igor Gavrić , u svoje i u ime Gradskog vijeća Grada Sarajeva, zahvalili su Albertu II od Monaka za podršku Gradu Sarajevu, Olimpijskom komitetu BiH i razvoju bh. sporta.

“Ovaj događaj i otvorenje Olimpijskog muzeja samo su neki od pokazatelja da smo u četiri godine, koje su iza nas, aktivno radili na tome da pozicioniramo Sarajevo tamo gdje ono pripada. Puno smo energije uložili kako bi popravili imidž glavnog grada na međunarodnom planu. Čast i privilegija je ovo važno priznanje dodijeliti princu Albertu II i vjerujem da će se odnosi između dvije države i dva grada održati i u narednom periodu”, kazao je, između ostalog, gradonačelnik Skaka.

Zahvalivši se na srdačnom prijemu, princ se obratio prisutnim medijima, izrazio uvjerenje kako je ovo prilika da se jačaju odnosi i uspostavi bolja saradnja u narednom periodu. Nakon toga upisao se u knjigu utisaka.

“Veliko je zadovoljstvo i čast biti dočekan u Sarajevu i u ovoj impozantnoj građevini primiti ključ grada. Vijećnica je zapravo ‘feniks Sarajeva’ koja se izdigla iz pepela nakon svega što je pogodilo ovaj grad. Od sveg srca se zahvaljujem na ovoj gesti kao i svim ljudima koji su organizirali i radili na sinoćnjem otvaranju Olimpijskog muzeja. Realiziran je veliki projekat, jer mnogo znači obnova muzeja i ona je prepuna simbolike. Prije svega budi posebne emocije kod ljudi, a sa druge strane, podsjeća na sportska dešavanja u Sarajevu koja su zapažena u svijetu, od zimskih Olimpijskih igara 1984. i EYOF-a 2019. godine, i čuva ove vrijednosti će ostati sačuvane za naredne generacije da uče o historiji glavnog grada. Volio bih u Sarajevu ostati još nekoliko dana, ali siguran sam da ću se ovdje ponovo vratiti kako bih sa vama slavio nove uspjehe”, poručio je princ Albert II od Monaka.

Princ Albert II od Monaka učestvovao je na pet Zimskih olimpijskih igara od 1988. do 2002. godine kao član nacionalne bob momčadi. Osim toga, član je Međunarodnog olimpijskog odbora od 1985. godine i predsjednik Monegaškog olimpijskog odbora.

Nakon predaje Ključa Grada, Princ Albert II od Monaka je upoznat sa historijom i značajem Vijećnice, simbolom grada Sarajeva, jedne od najznačajnijih građevina koja nakon skoro dvije decenije obnove, ponovo sija u svom autentičnom raskošnom izdanju.

Po završetku posjete Vijećnici, visoki gost iz Kneževine Monako, u pratnji delegacije Grada Sarajeva,  prošetao je starim dijelom grada.

There are no comments yet.

Leave a Reply