Prigodnim programom „Skriveni od zaborava“ obilježena 25. godišnjica ubistva učiteljice Fatime Gunić i njenih učenika Adisa, Vedada i Feđe

Zamjenica Predsjedavajućeg Gradskog vijeća Edina Gabela i pomoćnica gradonačelnika za obrazovanje, kulturu i sport  Amina Deljković, danas su,  u ime Grada Sarajeva,  položile cvijeće na Trgu ZAVNOBiH-a ispred broja 18, Općina Novi Grad, u znak sjećanja na učiteljicu Fatimu Gunić i njena tri učenika Adisa Mujala (1984), Vedada Mujkanovića (1984) i Feđu Salkića (1984).

Učiteljica Fatima Gunić i njeni učenici ubijeni su na današnji dan, prije 25 godina, u improviziranoj učionici, gelerima minobacačke granate koja je ispaljena sa agresorskih položaja iz pravca Nedžarića. Tog kobnog dana teže i lakše su ranjena još 23 učenika.

Na spomen – obilježju položeno je cvijeće i odata počast nevino ubijenoj učiteljici i učenicima, nakon čega je, u znak sjećanja, izveden i prigodan program “Skriveni od zaborava“.

Na obilježavanju ove tužne godišnjice bili su i uposlenici i učenici Osnovne škole “Fatima Gunić” za koje je ovo jako težak i bolan dan i koji kroz razne prigodne aktivnosti nastoje sačuvati istinu od zaborava.

“Zastanite i vi danas. Pomislite na te lijepe glavice i u njima snove, koji su zauvijek stali, tu u improviziranoj učionici jednog sarajevskog naselja. Na učiteljicu koja je zadnji uzdah ispustila zajedno sa djecom koju je željela naučiti nekim boljim, nježnijim i ljepšim stvarima. Zastanite. Zaćutite. Pomolite se. Odajte im dužnu počast. Da se više ne ponovi. Nikom. Nikada. Nigdje”, poručila je, između ostalog,  glumica Selma Alispahić.

Pored delegacije Grada Sarajeva, cvijeće su, između ostalih, položili i počast odali rodbina, prijatelji i komšije ubijene učiteljice i učenika, te predstavnici Kantona Sarajevo, Općine Novi Grad, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva ’92-’95, te mjesnih zajednica.

 

 

There are no comments yet.

Leave a Reply