Predstavnici Odbora za organizaciju obilježavanja 40. godišnjice ZOI 84 informisali ambasadore i predstavnike diplomatskog kora u BiH o aktivnostima u pripremi manifestacije

Danas su se, u Ovalnoj sali Gradskog vijeća Grada Sarajeva, predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović, u funkciji predsjedavajućeg Odbora za organizaciju obilježavanja 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara održanih 1984. u Sarajevu, zajedno sa zamjenikom gradonačelnice Samirom Avdićem i generalnim sekretarom Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Saidom Fazlagićem, sastali sa ambasadorima  i predstavnicima diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini.

Tema sastanka je bila 40. godišnjica obilježavanja Zimskih olimpijskih igara održanih u Sarajevu 1984. godine. Pozivu za sastanak su se odazvali ambasadori Austrije, Republike Slovenije, Švicarske konfederacije, Kraljevine Norveške, kao i predstavnici ambasada Grčke, Mađarske, Republike Hrvatske, Italije, Japana, Rumunije, Republike Poljske, Kraljevine Španije, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske i USAID-a.

Predsjedavajući Ademović je upoznao prisutne o aktivnostima koje se vode na pripremi i organizaciji obilježavanja 40. godišnjice održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine, a pod okriljem Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Pozvao je ambasadore i predstavnike diplomatskog kora da prate razvijanje ovog projekta i na odgovarajući način uzmu učešće u njegovoj realizaciji.

Istakao je da je jedan od primarnih ciljeva programa organizacije 40. godišnjice ZOI 84,  kratkotrajno, ali intenzivno stavljanje Sarajeva u centar medijske pažnje javnosti zainteresovane za olimpijski pokret, zimske i druge sportove, te kulturne i umjetničke događaje.

Među smjernicama za izbor sadržaja programa izdvojio je memoriju izvrsnog domaćinstva Grada Sarajeva i organizacije olimpijskih igara prije 40 godina, ali i drugih domaćih i međunarodnih takmičenja, uključujući EYOF 2019, te stvaranje ambijenta za apliciranje Sarajeva za velike međunarodne sportske događaje kao što su Omladinske Olimpijske igre (YOG), čiju ideju već razvija Olimpijski komitet BiH.

Edina Selesković, priznata u svijetu, angažirana bosanskohercegovačka umjetnica, skupu je predstavila vizuelni identitet manifestacije, usaglašen sa Međunarodnim olimpijskim komitetom, a koji je inspirisan umjetničkom multimedijalnom instalacijom „Sarajevo Olympic Journey“ .

Nakon kratkog predstavljanja okvirnog programa manifestacije, uslijedio je razgovor u kome su prisutni iskazali interesovanje i spremnost za saradnju, te dali punu podršku obilježavanju ove značajne godišnjice.

There are no comments yet.

Leave a Reply