Predstavljena Instalacija u povodu obilježavanja 40. godišnjice ZOI ’84 “Sarajevo Olympic Journey”

Danas je u povodu obilježavanja 40. godišnjice ZOI ’84, svečano predstavljena multimedijalna umjetnička instalacija pod nazivom “Sarajevo Olympic Journey”.

Na ovom događaju okupile su se brojne zvanice, ambasadori, nosioci javnih funkcija svih nivoa vlasti u BiH, umjetnici i ostali gosti.

Ova umjetnička skulptura, čiji je autor priznata umjetnica Edina Selesković, postavljena je  u blizini Olimpijskog centra Zetra,  s ciljem memorije i promocije godišnjice obilježavanja ZOI 84.

Svečanost je otvorila Edina Selesković, autorica instalacije, a prisutnim su se obratili predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Jasmin Ademović, u funkciji predsjedavajućeg Odbora za organizaciju obilježavanja 40. godišnjice ZOI održanih 1984. u Sarajevu, načelnik Općine Centar Srđan Mandić i ambasador Republike Francuske u Bosni i Hercegovini François Delmas.

Koncept instalacije “Sarajevo Olympic Journey” inspirisan je idejom putovanja kroz vrijeme i sjećanja na Olimpijadu kao fenomen. Kroz spoj simbola olimpijskih krugova i spiralne forme, umjetnica Edina Selesković stvorila je prostor za emotivno putovanje i zajednička iskustva publike, istovremeno spajajući sport, kulturu i umjetnost.

“Sarajevo Olympic Journey” nije samo umjetničko djelo, to je spomenik duhu zajedništva, inspiracije i olimpijskog duha koji živi u srcima svih nas.

Otvaranje ovog umjetničkog djela pratila je kompozicija “Bolero”, koju je izveo francuski kompozitor Eric Breton, obogaćena elementima bosanskog folklora,  a poruke svih onih koji su na neki način gradili Olimpijadu prije četrdeset godina,  a koje je pročitao veliki Rinko Golubović, dodatno su naglasile simboliku ovog događaja.

Od danas, instalacija počinje živjeti i rasti, u interakciji sa građanima i gostima Sarajeva. Pozivaju se svi da učestvuju u procesu očuvanja kulturnog naslijeđa i stvaranja zajedničkog prostora za refleksiju i evociranje sjećanja kao platforme za motivaciju za nove velike sportske i kulturne projekte.

There are no comments yet.

Leave a Reply