Predsjedavajući Jasmin Ademović podnio inicijativu za uknjižbu olimpijskih borilišta ZOI 84

Na današnjoj 12. redovnoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović podnio je vijećničku inicijativu za uknjižbu olimpijskih borilišta.

U obrazloženju podnesene inicijative Ademović je ukazao na to da olimpijska borilišta na kojima su održana takmičenja u okviru ZOI 84, i koja su za to namjenski građena, ni poslije skoro četrdeset godina nisu uknjižena. Uknjižbom bi proces njihovog građenja, formalno, trebao biti okončan. Budući da im status nije riješen, nije moguće ni pokrenuti proces njihove rekonstrukcije gdje je to potrebno.

S tim u vezi, Ademović je uputio inicijativu nadležnim organima u Kantonu Sarajevo, odnosno ZOI 84, da pokrenu postupke uknjižbe objekata koji su bili olimpijska borilišta za vrijeme Zimskih olimpijskih igara 1984. godine.

U svojoj inicijativi Ademović je istakao da su sva borilišta tada građena na osnovu odgovarajuće investicione dokumentacije i da je za objekte bio izvršen tehnički prijem, jer bez toga Međunarodni olimpijski komitet i međunarodne asocijacije pojedinih sportova, kao ni danas, ne bi verificirali borilišta za održavanje takmičenja.

Također, Ademović je u obrazloženju inicijative istakao da je odobravanje građenja, što znači i rekonstrukcije olimpijskih borilišta, u nadležnosti F BiH te da je građenje olimpijskih borilišta, u vrijeme njihove pripreme, bilo od značaja za Republiku Bosni Hercegovinu, što upućuje na to da se potrebna dokumentacija nalazi u Arhivu BiH.

Podsjetio je da je završavanje ovog procesa, odnosno konačna uknjižba objekata s olimpijskim borilištima, osnovni preduslov za pristupanje njihovoj rekonstrukciji.

Ademović je potom napomenuo da će inicijativa biti proslijeđena nadležnim organima u Kantonu Sarajevu.

„Vjerujem da ova inicijativa ima podršku svih gradskih vijećnika. Nadam se da će naša gradonačelnica u svim prilikama, u razgovorima s predstavnicima izvršne vlasti Kantona Sarajevo, insistirati na što skorijoj realizaciji ove inicijative“, rekao je Ademović.

There are no comments yet.

Leave a Reply