Predsjedavajući Gradskog vijeća otvorio rekonstruisano dječije igralište u sklopu KJU „Dom za djecu bez roditeljskog staranja“ na Bjelavama

Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Jasmin Ademović je danas, zajedno sa ministricom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Endom Pavić Pečenković te direktorom KJU „Dom za djecu bez roditeljskog staranja“ Tarikom Smailbegovićem, otvorio rekonstruisano dječije igralište u sastavu ove ustanove na Bjelavama.

 Igralište će koristiti štićenici Doma za svakodnevne sportske aktivnosti, kao i studenti iz JU Studentski Centar Sarajevo te stanovnici okolnih naselja.

 Predsjedavajući Ademović je istakao da je ovo samo nastavak kontinuirane podrške koju Grad Sarajevo pruža i koju će nastavit pružati ovoj javnoj ustanovi i njenim štićenicima, te je podsjetio da je Grad Sarajevo prošle godine izdvojio 30.000 KM za rekonstrukciju prostora za relaksaciju i odmor u sastavu ove ustanove, dok je s druge strane, Općina Centar prošle godine izdvojila 20.000 KM za rekonstrukciju igrališta koje je danas otvoreno, kao i 15.000 KM za druge infrastrukturne projekte neophodne ustanovi.

Također, bitno je spomenuti da prvi put od ove godine, djeca štićenici Doma imaju pomoć pri školovanju pored stipendija, drugim riječima, djeca, bez obzira na školski uspjeh imaju finansijsku podršku od Općine Centar u zavisnosti od nivoa školovanja. Pored toga, po novousvojenoj Odluci o zakupu stanova Općine Centar Sarajevo, a na prijedlog Kluba Naroda i Pravde u Općinskom vijeću Centar Sarajevo – djeca sa područja Općine Centar pri sticanju punoljetstva i izlaska iz alternativne brige stiču pravo na zakup stana po cijeni od 1 KM po metru kvadratnom.

Također, predsjedavajući Ademović se zahvalio vijećniku Hidajetu Poriću, bivšem predsjedniku Upravnog odbora ustanove, bez čijeg zalaganja niti jedna od ovih inicijativa ne bi bila izvršena, te direktoru ustanove, Tariku Smailbegoviću na izvrsnom rukovođenju ustanovom.

Cilj je da se djeci, štićenicima Doma, omogući što lakše prilagođavanje samostalnom životu, te da sa što manje briga sigurno i sretno krenu u odraslu dob i profesionalni razvoj. I Grad Sarajevo i Općina Centar će i u budućnosti, bez rezerve, podržavati djecu štićenike doma, ali i samu ustanovu „Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama“.

There are no comments yet.

Leave a Reply