Predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović upriličio prijem delegaciji Grada Berna

Danas je predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Jasmin Ademović, zajedno sa svojom zamjenicom Mirelom Džehverović i ministrom privrede Kantona Sarajevo Zlatkom Mijatovićem, upriličio prijem delegaciji Grada Berna koju su činili gradonačelnik Grada Berna Alec von Graffenried sa saradnicima:  Reto Nause, za oblast sigurnosti, okoliša i energije, Franziska Teuscher za oblast obrazovanja, socijalne skrbi i sporta, Marieke Kruit za oblast građenja, transporta i zelenih površina te dr. Michael Aebersold za oblast finansija, kadrovskih i informatičkih poslova. Delegaciju su činili i dr. Claudia Mannhart, kancelar,  Nora Lischetti, zamjenica kancelara i Michael Sahli, šef službe za informisanje.

Nadovezujući se na dugoročno prisustvo Švicarske u zemlji  (od 1996. godine) i ranija dostignuća, odnosno konkretnu podršku koju je Švicarska pružila Bosni i Hercegovini, nastavlja se saradnja Grada Sarajeva i Grada Berna, a u okviru Švicarskog programa saradnje za period 2021–2024. godine  koji je usmjeren na više  tematskih područja, među kojima su i usluge koje građanima pružaju lokalne vlasti.

Susret je započeo iskazivanjem značaja diplomatije gradova kao prostora za razmjenu iskustava,  s ciljem poticanja i usmjeravanja razvoja, primjenom optimalnih odgovora izazovima s kojima se danas gradovi susreću. Delegacije su razmijenile i informacije o nadležnostima gradova i kantona u dvjema državama.

Predsjedavajući Ademović je predstavio dva koncepta koji mogu biti središta zajedničkih interesa dvaju gradova i polja razvijanja konkretne saradnje. Ukratko je predstavio projekt „Čista rijeka Miljacka“ i naglasio da bi iskustva Grada Berna u realizaciji sličnog projekta u njihovom gradu, sigurno dobro došla Sarajevu. Nadalje je predložio saradnju u segmentu razvijanja projekta pametnog grada te razmjene iskustava u procesu digitalizacije.

U  tom smislu, predsjedavajući je predložio, potpisivanje sporazuma o saradnji između Grada Sarajeva i Grada Berna.

Ministar Mijatović je u ime Vlade Kantona Sarajevo i Ministarstva privrede, istakao da prenošenje know-how naših prijatelja iz Švicarske može biti vrlo korisno za Kanton Sarajevo, odnosno za sve strukture u Gradu Sarajevu.  Predložio je saradnju na pripremi i realizaciji projekata od interesa za Kanton Sarajevo. Opisao je projekt izgradnje pogona za izradu peleta za proizvodnju električne energije i upoznao goste sa razvijanjem ideje za osnivanje javnog preduzeća u Kantonu Sarajevo za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije. Također, predstavio je i projekt dualnog obrazovanja.

Predstavnici Grada  Berna su iskazali interes za stanje u Sarajevu u vezi s urbanom mobilnosti, upravljanjem otpadom kao i izgradnjom komunalne, saobraćajne i energetske infrastrukture.

Gradonačelnik Berna Alec von Graffenried je ukazao na sličnost geografskog položaja Berna i Sarajeva, te na slične probleme s kojima se gradovi susreću, pa tako i kada je u pitanju održavanje čistoće vodotoka koji prolaze kroz urbane cjeline. Podržao je mogućnost razmjene eksperata, odnosno izrazio spremnost da eksperti iz ove oblasti iz Švicarske dođu u Sarajevo. Zatim je istakao značaj kulturne i sportske saradnje dvaju gradova.

Delegacija Berna je  predstavila  javno preduzeće čiji je osnivač Grad Bern, a koje proizvodi energiju sagorijevanjem otpada. Također, predstavljen je i pilot projekt koji je osmišljen i realizuje se s ciljem prikupljanja i čuvanja energije u tlu tokom ljeta da bi se koristila u zimskom periodu.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović  je najavio održavanje manifestacije „Sarajevo Olympic Week“ koja će se održati od 07.02. do 14.02.2024. godine, s ciljem obilježavanja 40 godina od održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine – ZOI 84 i pet  godina od održavanja Evropskog olimpijskog festivala mladih – EYOF 2019 sa bogatim kulturnim, sportskim i zabavnim programom te je pozvao delegaciju Grada Berna da prisustvuje ovoj manifestaciji.

There are no comments yet.

Leave a Reply