Predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović otvorio izložbu „Utemeljitelj” posvećenu naslijeđu Isa-bega Ishakovića

U organizaciji Udruženja za zaštitu kulturne baštine BiH „Isa-beg Ishaković” i JU Muzej Sarajeva, a pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva, u sarajevskom Brusa bezistanu otvorena je izložba „Utemeljitelj”, posvećena naslijeđu Isa-bega Ishakovića.

Izložbu je otvorio Jasmin Ademović, predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva, koji je istakao da Grad Sarajevo nastoji podržavati sve događaje koji obogaćuju kulturnu scenu, ali i doprinose zaštiti kulturne baštine.

Izložbom „Utemeljitelj“ potvrđuje se i afirmira ličnost osnivača Sarajeva Isa-bega Ishakovića, njegov historijski značaj i uloga u urbanom nastanku i razvoju Sarajeva.

„Zahvaljujući Isa-beg Ishakoviću koji je iza sebe ostavljao vidljiva djela, Sarajevo se „hvali starošću“ od 561. godine. I upravo zbog graditeljskog i prosvjetiteljskog djelovanja, ne samo da možemo mnogo od njega naučiti i ne samo da nas njegovo stvaralaštvo obavezuje, već sigurno zbog njega spada i u red najznačajnijih historijskih ličnosti čitave Bosne i Hercegovine”, rekao je Ademović.

Prisutnim su se obratili i Samir Avdić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Hamdija Dizdar, direktor JU Muzej Sarajeva i Armin Čelik, predsjednik Udruženja za zaštitu kulturne baštine Isa-beg Ishaković.

Autori Izložbe su na 22 panela i pet kubusa sa predmetima iz tog perioda ispričali priču o urbanim počecima i nastanku Sarajeva.

U okviru izložbe izloženi su eksponati iz osmanskog perioda koji su vezani za razvoj Sarajeva, i to iz oblasti graditeljstva i urbane infrastrukture, nauke, zanatstva, trgovine i simbola državne vlasti, a postavka će biti izložena do 15. marta ove godine.

 

There are no comments yet.

Leave a Reply