Predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović sa svojom zamjenicom Mirelom Džehverović prisustvovao događaju Welcome to Electionville – Demokratija kroz igru

Predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović sa svojom zamjenicom Mirelom Džehverović jučer je prisustvovao javnom događaju Welcome to Electionville koji je organizirao Institut za razvoj mladih KULT uz partnerstvo Ambasade Švedske u Bosni i Hercegovini  i Agencije lokalne demokratije Mostar.

Događaj su svečano otvorili ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini Johanna Strömquist, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović i generalni direktor Instituta za razvoj mladih KULT Jasmin Bešić.

Welcome to Electionville je igra koja predstavlja savršen alat za vježbanje glavnih vrijednosti demokratskog društva, poput inkluzivnosti, učešća i ravnopravnosti spolova, ali i ističe važnost kompromisa i dijaloga u radu. Igra je omogućila mladim da se upoznaju sa pitanjima od općeg značaja za lokalnu samoupravu.

Tako je petnaest mladih ljudi između 15 i 24 godine, preuzelo odgovornost odlučivanja i donošenja odluka na nivou Gradskog vijeća, učestvujući u igri Welcome to Electionville. Tokom igre, pojednostavljeni su demokratski procesi, istaknuta je važnost pregovora i načini postizanja kompromisa neophodnog u svakodnevnom radu.

Učesnici su bili podijeljeni u pet timova, a svaki tim je imao drugačije prioritete u svom radu. Timovi su morali postići dogovor prihvatljiv svim stranama, te omogućiti nastavak igre, odnosno rada Gradskog vijeća.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović i njegova zamjenica Mirela Džehverović su u razgovoru s mladima, poslije igre, približili procese primjerima iz svakodnevnog rada Vijeća, ali i upoznali ih sa izazova svakodnevnog rada gradskih vijećnika.

There are no comments yet.

Leave a Reply