Predsjedavajući Gradskog vijeća dr. Igor Gavrić otvorio skup pod nazivom Simulacija “Obrazovanje koalicije u multietničkoj državi“

 

Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, u saradnji sa Fondacijom Konrad Adenauer, po šesti put organizovao je, u sarajevskoj Vijećnici, simulaciju pod nazivom “Obrazovanje koalicije u multietničkoj državi“, u kojoj su učesnici bili studenti Odsjeka za politologiju i Odsjeka za žurnalistiku/komunikologiju.

Gostima su se obratili predsjedavajući Gradskog vijeća dr. Igor Gavrić koji je otvorio skup, te direktor predstavništva Fondacije Konrad Adenauer u BiH Sven Petke i prodekan za nastavu FPN prof. dr. Elvis Fejzić.

Predsjedavajući Gradskog vijeća dr. Igor Gavrić je istakao značaj i ovog susreta, putem kojeg studenti, ali i javnost, šire svoja znanja o dinamici  političkog života u multietničkoj državi. Naglasio je simboliku prostora  u kome  se simulira koalicija u multietničkoj državi, na ovom skupu, u Vijećnici, gdje se svaki mjesec održavaju redovne sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva, a što je stvarna implementacija demokratskih principa saradnje političkih stranaka u praksi, u multietničkom društvu.

„Upravo u ovoj sali Gradskog vijeća, donose se odluke od značaja za grad Sarajevo i njegove građane, te se kroz konstruktivnu raspravu i razmjenu mišljenja dolazi do najboljih rješenja za dobrobit grada Sarajeva. U takvim slučajevima, kada svi politički subjekti prepoznaju odluke od značaja za građane, koalicije ne postoje, a odlučuje se, većinom jednoglasno“, istakao je, između ostalog,  dr. Gavrić.

Uslijedila je zanimljiva simulacija u kojoj su učesnici igrali uloge različitih političkih predstavnika, te vodili pregovore o obrazovanju koalicije i vlade u fiktivnoj, multietničkoj državi. Studenti su tražili rješenja i dolazili do kompromisa na putu formiranja fiktivnih koalicija u višestranačkom sistemu i multietničkoj zajednici, a što je sigurno značilo sticanje novih vještina u pregovaranju i postizanju kompromisa.

 

There are no comments yet.

Leave a Reply