Predsjedavajući Gradskog vijeća dr. Igor Gavrić otvorio  izložbu 19. Međunarodnog salona antiratne karikature „Kragujevac“

U okviru 30. Generalne skupštine međunarodne asocijacije „Gradovi glasnici mira“ (IAPMC) sinoć je, u organizaciji Međunarodne  asocijacije „Gradovi glasnici mira“,  a koju je ugostio Grad Sarajevo, u Historijskom muzeju BiH, otvorena izložba 19. Međunarodnog salona antiratne karikature „Kragujevac“.

Organizator izložbe je Salon koji djeluje u okviru Spomen- parka „Kragujevački oktobar“.

Gostima su se obratili predstavnica Historijskog muzeja Sarajevo Tijana Križanović, predstavnik Međunarodne  asocijacije IAPMC Dušan Stojanović, te predsjednik savjeta Salona Miodrag Stojilović  koji je predstavio izložbu i goste upoznao da je ova izložba prvi put gostovala u Sarajevu za vrijeme ZOI- a 84.

Izložbu je, u ime Grada Sarajeva, člana Asocijacije, otvorio predsjedavajući Gradskog vijeća dr. Igor Gavrić koji je poželio dobrodošlicu svim učesnicima 30. Generalne skupštine međunarodne asocijacije „Gradovi glasnici mira“, te ostalim gostima koji su svojim prisustvom uveličali otvaranje ove izložbe.

“Dobrodošli u Sarajevo, dobrodošli u grad koji je zaista vjesnik mira, grad koji pokazuje da je mir moguć. Grad u kojem se susreće civilizacijski sukob istoka i zapada, grad koji iznova i iznova doživljava, okupacije, ratove, rušenja i ponovne obnove, te grad koji preživljava razne sisteme upravljanja.  I, ovo je, zaista, jedan primjer da je Sarajevo pravi grad mira, mladosti i ljubavi, istakao je, između ostalog, dr. Gavrić.

Potom se dr. Gavrić osvrnuo na manifestacije iz prethodnog perioda  – održavanje Evropskog olmpijskog festivala za mlade EYOF 2019. i druge značajne manifestacije.

Ovo izdanje Salona karakteristično je po velikom broju prispjelih radova – 414 autora iz 61 države dostavilo je 986 radova, što jasno govori o snazi misije koju Salon promoviše. Glavnu nagradu dodjeljuje Međunarodna asocijacija (IAPMC), a laureat 19. Salona antiratne karikature je Izabela Kovalski, umjetnica iz Poljske.

 

 

There are no comments yet.

Leave a Reply