Predsjedavajući Gradskog vijeća dr. Igor Gavrić odao počast žrtvama Holokausta

 

Povodom obilježavanja 27. januara – Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, Vijeće ministara BiH u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Jevrejskom zajednicom BiH i Jevrejskom opštinom u Sarajevu organizovalo je komemorativnu akademiju posvećenu 27. januaru – Međunarodnom danu sjećanja na žrtve Hologausta.

U okviru zvaničnog programa obiljažavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Hologausta, predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva dr. Igor Gavrić je, u ime Grada Sarajeva, zajedno sa predstavnicima Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine, Općine Centar i delegacije OSCE-a,  odao počast i položio cvijeće na  spomenik žrtvama holokausta na starom jevrejskom groblju “Borak“.

Danas se prisjećamo šest miliona nedužno stradalih ljudi, koji su izgubili živote samo zato što su bili Jevreji. BiH je donijela odluku da se Dan sjećanja na žrtve Holokausta obilježava, a povjeren je Jevrejskoj općini u Sarajevu, koja to tradicionalno već 14 godina radi u saradnji sa institucijama BiH – kazao je, između ostalog, Boris Kožemjakin, predsjednik Jevrejske opštine Sarajevo, uz poruku da se holokaust i genocid nikome nigdje više ne dogode.

U okviru Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Hologausta održana je i Centralna komemorativna akademija, te izložba „Put do pobjede: historijski izvori svjedoče“ u Galeriji Novi Hram.

There are no comments yet.

Leave a Reply