Predsjedavajući Ademović upriličio prijem za potpredsjednika Upravnog odbora Međunarodnog republikanskog instituta (IRI)

Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Jasmin Ademović, upriličio je u Vijećnici prijem za potpredsjednika Upravnog odbora Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) sa sjedištem u Washingtonu,  Randya Scheunemanna. Sastanku su prisustvovali i Borko Spasojević, direktor IRI-a u BiH, Amila Karačić, zamjenica direktora programa IRI u BiH i Amir Vrca, šef kabineta predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Gradskog vijeća.

Randy Scheunemann boravi u višednevnoj posjeti Zapadnom Balkanu prilikom koje će se sastati sa visokim zvaničnicima, predstavnicima institucija, međunarodnih organizacija i organizacija civilnog društva. Riječ je o dugogodišnjem savjetniku za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku brojnim kongresmenima i senatorima, uključujući predsjedničke kandidate Bob Dolea i John McCaina.

Inače, Scheunemann dolazi u ime Upravnog odbora IRI-a čiji je predsjednik senator Dan Sullivan, a članovi i senatori Mitt Romney, Marco Rubio, Lindsay Graham, a posljednji put je boravio u Sarajevu za vrijeme opsade grada, 1994. godine, u pratnji delegacije senatora, među kojima su bili Bob Dole i Joe Biden, sadašnji predsjednik SAD-a.

Sastanak je nastavak odlične saradnje Grada Sarajeva i IRI-a koja je potvrđena i prilikom nedavne posjete delegacije Grada Sarajeva sjedištu IRI-ja u Washingtonu, u februaru ove godine.

Na sastanku je razgovarano o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, sa naglaskom na sigurnosna pitanja, borbu protiv neprimjerenih stranih utjecaja u našoj zemlji, ali i potrebu odlučnije borbe protiv korupcije u svim dijelovima Bosne i Hercegovine, odnosno dosljedno poštivanje zakona i primjenu vladavine prava na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Ademović predstavio je projekte koje Grad Sarajevo planira realizovati u budućem periodu, kao i diplomatske odnose koje Grad Sarajevo održava sa gradovima širom svijeta, te one koje tek planira započeti.

Naglasio je da saradnja i partnerstvo između Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine nemaju alternativu i da tako u budućnosti treba i ostati.

There are no comments yet.

Leave a Reply