Predsjedavajući Ademović predstavio projekte Grada Sarajeva ka ciljevima održivog razvoja na forumu UNGSII SDG Lab u Davosu

Na poziv UNGSII (United Global SDG Index Institute), predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović aktivno je učestvovao na UNGSII SDG Lab forumu koji razmatra rezultate istraživanja  o implementaciji ciljevima održivog razvoja iz UN Agende 2030, usaglašene vizije budućnosti, zasnovane na jednakim pravima i mogućnostima, čistoj energiji, vodi i okolini, boljoj zdravstvenoj zaštiti i ravnomjernijem ekonomskom razvoju planete (SDGs).

Uporedo sa Svjetskim ekonomskim forumom (WEF), u Davosu  se održava na desetine i drugih konferencija posvećenih specifičnim temama na kojima se okupljaju vodeći svjetski stručnjaci.

Program SDG Lab 2022 sadržavao je više panel diskusija na kojima su razmijenjena iskustva, a kroz izlaganja  istaknutih uvodničara  i kroz diskusije o više različitih tema. Raspravljalo se o izazovima i solucijama s kojima se susreću gradovi i drugi subjekti u procesu formulacije i realizacije projekata ka ciljevima održivog razvoja. Na Forumu SDG Lab 2018. godine kreirana je platforma vodećih gradova – (25+5 SDG Cities Leadership Platform) kao inicijativa za uspostavljanje partnerskog odnosa gradova pri implementaciji ciljeva održivog razvoja na nivou gradova.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović je na panel diskusiji, na temu investiranja u projekte ka ciljevima održivog razvoja koji doprinose općem dobru, ali i putem kojih se ostvaruje dobit, predstavio projekte Grada Sarajeva. Grad Sarajevo je kroz projekte uvođenja pametnih tehnologija, čišćenja i uređenja rijeke Miljacke te promocije ekoloških i zdravih načina transporta, već na putu da, u okviru svojih nadležnosti, odgovori na izazove implementacije SDGa.

Podijelio je svoja iskustva sa profesoricom Phoebe Koundouri (Athens University of Economics and Business) koja je predsjednica Evropske asocijacije ekoloških i resursnih ekonomista i koja posjeduje impresivno iskustvo u polju implementacije SDG-a. Razgovarano je o mogućnostima društvene transformacije zasnovane na nauci i s fokusom na čovjeka. Učesnik panel diskusije bio je i Joseph Cajigal, izvršni direktor kompanije Princeton Capital Management s kojim je razgovarano o isplativosti investiranja u održive ciljeve razvoja koji doprinose općem dobru.

Predsjedavajući Ademović je sa J.D. Bindenagelom, profesorom Univerziteta u Bonu, umirovljenim američkim diplomatom i bivšim specijalnim izaslanikom predsjednika Clintona za pitanja Holokausta, gostovao na podcastu gdje je govorio o kompleksnosti historijske i savremene uloge Sarajeva u procesima u BiH i Jugoistočnoj Europi.

Grad Sarajevo će u narednim godinama poduzimati potrebne aktivnosti za realizaciju što više projekata usmjerenih na ispunjenje ciljeva održivog razvoja te će kroz privlačenje investicija u održivu energiju, ekologiju i urbanu mobilnost, u okviru svoje nadležnosti, doprinijeti stvaranju zdravijeg i sigurnijeg okruženja i za buduće generacije.

There are no comments yet.

Leave a Reply