Predsjedavajući Ademović otvorio dvodnevnu konferenciju Vienna Science Days

Vienna Science Days in Sarajevo

Jučer je u Sarajevu otvorena dvodnevna konferencija Vienna Science Days. Svoju dugogodišnju saradnju Beč i Sarajevo nastavljaju i ove godine, a dani konferencije otvaraju platformu za razmjenu ideja i rješenja za promociju održivosti i inovacija u urbanim sredinama.

Prvi dan konferencije „Dan nauke“ bio je posvećen temama „Zelena energija“ i „Urbana poljoprivreda“.

Konferenciju su otvorili Stefan Sauermann, prorektor i šef odsjeka za Master Medical Engineering & eHealth na FH Technikum Wien, Dušanka Bošković, prorektorica za kvalitet Univerziteta u Sarajevu,  Jasmin Ademović, predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva i Martin Pospischill, član senata, rukovodilac Magistarskog odjela 27- Evropski poslovi.

Predsjedavajući Ademović pozdravio je prisutne i zaželio posebnu dobrodošlicu gostima iz grada Beča.

Iskazao je zadovoljstvo što se održava još jedna manifestacija koja ima za cilj unaprjeđenje saradnje dvaju grada, a posebno okupljanje naučnika oko aktuelnih izazova vezanih za uvođenje zelene energije i urbane poljoprivrede.

Istakao je da grad Beč može biti i jeste, ne samo Sarajevu, već i mnogim drugim svjetskim gradovima, uzor u pristupu projektima u okviru pametnog grada, a što ne bi bilo moguće bez inovativnih rješenja posvećenih naučnika, vrijednih stručnjaka.

Vienna Science Days in Sarajevo

„Jedno od takvih rješenja, a za koje vjerujem da ćemo imati priliku da razgovaramo i upoznamo zainteresovane sa detaljima za vrijeme trajanja ove konferencije, jeste jedan od najznačajnijih projekata na kojem trenutno radimo pod nazivom „Tech4Green“. Projekat podrazumijeva uspostavu naučno-istraživačke infrastrukture, odnosno osnivanja naučno-istraživačkog hub-a na Vidikovcu, u jednoj od najljepših zelenih oaza šireg područja Sarajeva, na planini Trebević u čijem podnožju i leži naš grad“, rekao je Ademović.

Upoznao je prisutne da je plan da se u budućem centru provode naučna istraživanja, između ostalog, i pomoću budućeg HPC-a (high performance computer-a) koji bi trebao biti dio naučno-istraživačke infrastrukture na Vidikovcu.

Dodao je da razvijanje ovakvih i sličnih ideja upravo dokazuje koliko su nam potrebne konferencije za razmjenu iskustava i znanja, posebno kada je riječ o projektima iz okvira pametnog grada, održivih izvora energije, održive poljoprivrede u urbanim sredinama i urbane mobilnosti.

Na kraju je predsjedavajući Ademović poželio uspjeh u radu Konferencije i ugodan boravak gostima u našem gradu.

There are no comments yet.

Leave a Reply