Predsjedavajući Ademović organizovao sastanak sa ambasadoricom Kraljevine Španije u Bosni i Hercegovini Teresom Lizaranzu

Na poziv predsjedavajućeg Gradskog vijeća Jasmina Ademovića, danas je održan sastanak sa  ambasadoricom Kraljevine Španije u Bosni i Hercegovini Teresom Lizaranzu. Sastanku su prisustvovali zamjenik predsjedavajućeg Dragan Stevanović i zamjenica gradonačelnice Anja Margetić.

Predsjedavajući Ademović i ambasadorica Lizaranzu razmijenili su informacije o saradnji i zajedničkim projektima Grada Sarajeva i gradova i regiona u Španiji.

Razgovarano je o zajedničkoj kandidaturi Sarajeva i Barcelone za Olimpijske igre 2030. godine.  Ambasadorica Lizaranzu upoznala je prisutne da se očekuje odluka Nacionalnog olimpijskog komiteta Španije o zvaničnoj kandidaturi.

Dogradonačelnica Margetić je informirala ambasadoricu Lizaranzu o pokretanju izrade studije izvodljivosti za obnovu bob staze na Trebeviću i prateće infrastrukture, a čija izrada je inicirana zajedničkom kandidaturom Sarajeva i Barcelone za Olimpijske igre 2030. godine.

Predsjedavajući Ademović je predstavio ranije pokrenutu inicijativu za organizaciju manifestacije  „Sedmica olimpizma” u Sarajevu koja bi se održavala svake godine kao podsjetnik na godišnjicu održavanja ZOI-a i EYOF-a te s ciljem promocije olimpijskih vrijednosti pacifizma, internacionalizma i fer play-a.

Ambasadorica Lizaranzu je istakla potrebu za jačanjem i unaprjeđenjem postojeće saradnje Grada Sarajeva sa Madridom i Barcelonom i iskazala spremnost ambasade za podršku u razvijanju ovih odnosa. Razgovori su vođeni posebno na temu unaprjeđenja saradnje na polju kulture i povezivanja institucija kulture ovih gradova.

Učesnici sastanka su razgovarali i o modalitetima saradnje vezanim za održavanje tradicionalnog  teniskog turnira Sarajevo Open, kao i o boravku mladih bh. tenisera na Teniskoj akademiji Rafa Nadal u Španiji.

There are no comments yet.

Leave a Reply