Predsjedavajući Ademović održao sastanak sa ministrom privrede Kantona Sarajevo Adnanom Delićem i predstavnicima Infobip-a u BiH: Institucionalna i sistemska podrška javnog sektora je neophodna za snažniji razvoj IT sektora u Kantonu Sarajevo

Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Jasmin Ademović i zamjenica predsjedavajućeg Mirela Džehverović održali su sastanak sa predstavnicima globalne IT i telekomunikacijske kompanije Infobip- predstavništvo u BiH. Sastanku je prisustvovao i ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić.


Povod organiziranja sastanka bio je predstavljanje rada kompanije Infobip u BiH koja aktivno i uspješno djeluje u oblasti IT-a i telekomunikacija kako u BiH tako i u regiji i svijetu, kao i prezentiranje novog projekta ove kompanije koji se odnosi na izgradnju IT kampusa kao vodećeg razvojno-istraživačkog centra za područje Balkana, Srednjeg istoka i Afrike sa sjedištem u Sarajevu. Direktor Infobip-a u BiH. g. Dino Ibrahimović je upoznao prisutne sa  dinamikom izgradnje ovog kampusa na Šipu kao i činjenicom da će nakon njegovog otvaranja više stotina mladih IT inžinjera, kao i stručnjaka iz drugih oblasti dobiti priliku da rade na kreiranju i isporuci sofisticiranih tehnoloških rješenja za potrebe domaćeg i međunarodnog IT i telekomunikacijskog tržišta.

Tokom obraćanja prisutnim, predsjedavajući Ademović je istakao kako je rad IT kompanija od izuzetnog značaja za razvoj lokalnih zajednica i ukupne ekonomije države, te da projekti ove vrste ujedno doprinose i otvaranju novih radnih mjesta za mlade stručnjake iz oblasti informacionih tehnologija koji će tako ostati u BiH i učiniti je konkurentnom u razvojnim,
tehnološkim i inovativnim projektima.

Ministar Delić je naglasio kako je opredjeljenje njegovog resora kao i Vlade Kantona Sarajevo usmjereno na davanje snažnog poticaja razvoju privrede, a naročito IT sektora u Kantonu Sarajevo koji pokazuje trend kontinuiranog rasta i  akumuliranja dobiti, te da se legislativni i institucionalni okvir u Kantonu Sarajevo mora prilagoditi novim privrednim tokovima i trendovima razvoja, a naročito u oblasti IT industrije. S tim u vezi, ministar Delić je prisutne informisao i o konkretnim aktivnostima koje provodi Vlada Kantona Sarajevo u pripremi seta propisa koji će odgovoriti ovom zadatku, a u skladu sa nadležnostima Kantona Sarajevo.

Predsjedavajući Ademović i zamjenica Džehverović su najavili da će i Grad Sarajevo u skladu sa svojim nadležnostima i mogućnostim dati odgovarajući insitucionalni poticaj ovim naporima, te da će se razmotriti i modaliteti pružanja konkretne podrške kompaniji Infobip, kao i mogućnosti njihovog kapacitiranja iz sredstava koje Grad ostvari kroz apliciranje na različite domaće i međunarodne projekte.

There are no comments yet.

Leave a Reply