Predsjedavajući Ademović i gradonačelnica Karić razgovarali sa premijerom Federacije BiH o projektima Grada Sarajeva

Predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić danas su se sastali sa premijerom  Federacije Bosne i Hercegovine Nerminom Nikšićem. Sastanku je  prisustvovao i Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar.

Delegacija Grada Sarajeva upoznala je premijera Nikšića o aktivnostima Grada Sarajeva u protekloj i tekućoj godini, kao i o realizaciji započetih te planiranim projektima, kao što je uknjižba prava vlasništva Grada Sarajeva nad zgradom DPO-a, kojom je završen proces započet inicijativom koju su predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović i njegovi zamjenici podnijeli na prvoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva u aktuelnom mandatu. Upoznali su premijera sa prijedlogom sporazuma koji je upućen Vladi Federacije BiH. Cilj sporazuma je uređivanje odnosa pri  zajedničkom korištenju prostorija u ovoj zgradi koje koriste organi Federacije BiH i organi Grada Sarajeva, a imajući u vidu da je to jedina administrativna zgrada u vlasništvu Grada Sarajeva i sjedište organa Grada Sarajeva, glavnog grada Federacije BiH.

Predstavljen je i započeti projekt „Tech4Green“, koji podrazumijeva ustanovljenje naučno-istraživačke infrastrukture koja će biti smještena u objektu Vidikovac i koji će Sarajevu i Bosni i Hercegovini pružiti sve uslove potrebne za ubrzani razvoj naučne i poslovne zajednice i u kojem će biti smješten računar posebno visokih performansi. Premijer je upoznat sa interesom koju zainteresovana domaća i međunarodna javnost iskazuje prema ovom projektu.

Učesnici sastanka su razgovarali i o aktivnostima Odbora za organizaciju obilježavanja 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara održanih 1984. u Sarajevu. Predsjedavajući Ademović je, u funkciji predsjedavajućeg Odbora, istakao da je planirano da Sarajevo, obilježavanjem ove značajne manifestacije, u skladu sa usvojenim okvirnim Programom, kratkotrajno, a intenzivno, početkom sljedeće godine, postane centrom medijske pažnje javnosti zainteresovane za olimpijski pokret, zimske i druge sportove, kulturne i umjetničke događaje, što neminovno generiše daljnji razvoj u svim ovim oblastima, uključujući zimski sportski turizam.

Premijer  Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić iskazao je namjeru da Vlada Federacije na odgovarajući način podrži predstavljene projekte Grada Sarajeva.

There are no comments yet.

Leave a Reply