Povodom 1. marta – Međunarodnog dana civilne zaštite održana smotra jedinica zaštite i spašavanja

Danas je, povodom 1. marta – Međunarodnog dana civilne zaštite, u organizaciji Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, ispred Olimpijskog kompleksa Zetra, održana smotra jedinica zaštite i spašavanja.

U ime Grada Sarajeva, smotri su prisustvovali gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić sa zamjenicima Anjom Margetić i Harisom Bašićem i predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Jasmin Ademović.

Međunarodni dan civilne zaštite prilika je da se zahvalimo onima koji su u protekloj godini pokazali visok nivo profesionalizma i humanosti u prevenciji i borbi protiv nesreća ali i onima koji su, spašavajući tuđe živote i materijalna dobra, rizikovali svoje, istaknuto je na održavanju ove smotre.

Pripadnici profesionalne vatrogasne brigade KUCZ KS, gorskih službi spašavanja i pripadnici Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, izveli su pokaznu vježbu spašavanja unesrećenih osoba i saobraćajne nesreće, sa gašenjem požara i evakuaciju unesrećenih sa teško pristupačnog terena.

U sistemu Civilne zaštite nalazi se direktno ili indirektno više od 2.000 pripadnika, a danas postrojene jedinice čine manji dio operativnih snaga zaštite i spašavanja u Kantonu Sarajevo.

Poručili su da su “jedinice tu za sve građane BiH” i da su spremni da odgovore na sve nesreće i njihove posljedice, te da će nastaviti raditi na izgradnji i jačanju sistema zaštite i spašavanja, kako bi se obezbijedila što efikasnija zaštita i spašavanje ljudi i materijalnih dobara u slučaju prirodnih i drugih nesreća.

 

There are no comments yet.

Leave a Reply