Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti počelo obilježavanje 6. aprila – Dana grada Sarajeva

Gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić i predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović  jutros su odali počasti i položili cvijeće ispred spomen obilježja „Vječna vatra”, u povodu obilježavanja  6. aprila – Dana grada Sarajeva. Delegaciju Grada Sarajeva su činili i zamjenici predsjedavajućeg Dragan Stevanović i Mirela Džehverović te zamjenici gradonačelnice Anja Margetić i Haris Bašić, a počast su odali zajedno s gradskim  vijećnicima i  brojnim delegacijama svih nivoa vlasti.

Predsjedavajući Ademović je istakao da je 6. april, kao najsudbonosniji datum u historiji našeg grada, prilika da se prisjetimo svih patriota i antifašista koji su davne 1945. godine oslobodili Sarajevo. „Na isti datum, 47 godina poslije, počela je najduža opsada u modernoj evropskoj historiji. Ovo je prilika da se sjetimo civilnih žrtava rata i svih hrabrih i časnih ljudi koji su u period od 1992. do 1995. godine, braneći Sarajevo, dali svoje živote za ovaj lijepi i nikad pokoreni gradi”, istakao je Ademović.

Počast je odata i cvijeće položeno i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, rahmetli Alije Izetbegovića i na Šehidsko mezarje „Kovači“, Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. godine i Spomen-obilježju ubijenim policajcima u Velikom parku.

 

Delegacija Grada Sarajeva položila je cvijeće i na gradskim grobljima Lav, Sv. Josip, Sv. Marko i Mezarju Stadion na Koševu, Spomen parku „Vraca”, Starom jevrejskom groblju i Spomen-obilježju ispred Općine Novi Grad Sarajevo.

 

There are no comments yet.

Leave a Reply