Podizanjem državne zastave na brdu Hum te polaganjem cvijeća i odavanjem počasti počelo obilježavanje 1. marta – Dan nezavisnosti BiH i 30. godišnjice obnove nezavisnosti BiH 

Obilježavanje 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, započelo je jutros podizanjem državne zastave i intoniranjem himne na sarajevskom brdu Hum.

Svečanosti su, u ime Grada Sarajeva, prisustvovali gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić sa zamjenicima Anjom Margetić i Harisom Bašićem i predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Jasmin Ademović, uz druge zvaničnike svih nivoa vlasti.

Povodom obilježavanja ovog značajnog historijskog datuma kada su građani Bosne i Hercegovine, na referendumu održanom 29. februara i 1. marta 1992. godine, odlučili da žele živjeti u samostalnoj i nezavisnoj BiH, delegacija Grada Sarajeva i brojne delegacije svih nivoa vlasti, boračkih i drugih udruženja, odale su počast i položile cvijeće na mezarjima i spomen obilježjima.

Delegacija Grada Sarajeva odala je počast na mezarju Kovači i mezaru prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića.

Nakon toga, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić sa zamjenicima Anjom Margetić i Harisom Bašićem, predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Jasmin Ademović sa zamjenicom Mirelom Džehverović i gradski vijećnici, odali su počast i položili cvijeće ispred Spomen-obilježja Vječna vatra. Cvijeće je položeno i ispred Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. godine i ubijenim policajcima u Velikom parku te na Spomen-parku Vraca.

Zamjenici gradonačelnice Anja Margetić i Haris Bašić odali su počast i položili cvijeće ispred spomen – obilježja Novi Grad.

“Prvi mart je jedan od najznačajnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine, datum potvrde bosanskohercegovačke države, a ujedno i datum koji upućuje na razmišljanje o vremenu koje je iza nas, ali i o onome koje je pred nama. Datum kada se prisjećamo i odajemo počast svima koji su dali živote za našu domovinu. Prisjećamo se i najduže opsade u historiji čovječanstva u trajanju od 1425 dana, kojoj je bio izložen glavni grad naše zemlje, u periodu od 1992. do 1995. godine. Znajući vrijednost mira i dosljedno čuvajući njegove tekovine, i dalje ćemo se zalagati za cjelovitu i slobodnu Bosnu i Hercegovinu, nezavisnu državu svih njenih građana”, rekao je predsjedavajući Ademović.

There are no comments yet.

Leave a Reply