Održana zajednička Svečana akademija povodom obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Povodom obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, večeras je u Vijećnici upriličena zajednička Svečana akademija Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i općina Kantona Sarajevo, kojoj su prisustvovali članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i Željko Komšić, te brojni predstavnici političkog i javnog života Grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine.

U ime Gradskog  vijeća Grada Sarajeva, Akademiji su prisustvovali predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović, zamjenica predsjedavajućeg Mirela Džehverović i gradski vijećnici.

Čestitajući ovaj značajan historijski datum, gradonačelnica Karić je istakla da će današnju proslavu, po prvi put, voditi mladi ljudi sarajevskih srednjih škola. „Po ko zna koji put, pokazat će nam da su najbolji samo kada im mi odlučimo dati priliku. Oni su naš pogled u budućnost. Često kažemo da trebamo dati priliku mladim ljudima, a večeras smo uradili upravo to. Uživajmo večeras u sarajevskoj mladosti“, poručila je gradonačelnica Karić.

U svom prigodnom obraćanju, gradonačelnica Karić je istakla da nezavisnost naše domovine, države Bosne i Hercegovine, koju smo obnovili 1. marta 1992. godine, ljubomorno, pomno i odlučno čuvamo. Nad njom bdijemo i od nje nikada nećemo odustati. Nezavisnost se ne dobija jednom za sva vremena. Nezavisnost se čuva, održava i jača. Na svakom pedlju zemlje, u svakom obliku. Onog momenta kada je uzmemo zdravo za gotovo, kada pomislimo da je neupitna, moramo znati da je tog trenutka naša nezavisnost najranjivija.

“Zato radimo i gradimo, uvijek i na svakom mjestu, jačajmo svoju energetsku nezavisnost, svoju ekonomiju, svoj sistem socijalne i zdravstvene zaštite, svoje oružane snage i policiju, svoje pravosuđe, širimo svoju diplomatiju, unapređujmo svoj obrazovni sistem, zidajmo svoju državu kamen po kamen i  tako jačajmo svoju nezavisnost“, dodala je gradonačelnica.

Prigodnim govorom, prisutnim se obratio i predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović koji je uputio čestitku povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, te podsjetio na historijske trenutke koji su prethodili nezavisnosti naše zemlje. „Moramo se podsjetiti referendumskog pitanja u kojem se krije sva simbolika naše neprestane borbe. Znamo i odgovor na to pitanje. Naravno da jesmo za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Bošnjaka, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive, istakao je Ademović.

Naglasio je da su građani Bosne i Hercegovine ponosni na svoju prošlost, ali i da žele mijenjati sadašnjost, odnosno budućnost. „A da bi takvo što bilo moguće, moramo sebi postaviti pitanje, šta ćemo činiti u budućnosti? Koja nam je vizija i šta radimo na njenom ostvarenju? Da li možemo konačno sebi obećati da ćemo na 50. godišnjicu nezavisnosti imati istinski suverenu i nezavisnu državu, istinski ravnopravnih građana i naroda, ma u kojem dijelu države živjeli, republiku svih njenih građana bez obzira na razlike, punopravnu članicu NATO-a i Evropske unije“, rekao je Ademović.

Na kraju je istakao da su ovakve godišnjice jedinstvena prilika da dugoročno posmatramo i planiramo, sa jedinstvenim ciljem – izgradnje Bosne i Hercegovine kakvu su naši preci sanjali i kakvu mi i dalje sanjamo.

Zvanicama su se, prigodnim govorom, obratili i Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, dr. Amir Duranović, vanredni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Darja Softić-Kadenić, v. d. premijerka Kantona Sarajevo i Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo.

U umjetničkom dijelu programa učestvovali su učenici sarajevskih srednjih škola: Prve bošnjačke gimnazije, Treće gimnazije, Srednje muzičke škole, Srednje ugostiteljsko-turističke škole, Srednje škole primijenjenih umjetnosti i Srednje tehničke škole grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije.

 

 

 

There are no comments yet.

Leave a Reply