Održana Svečana sjednica Gradskog vijeća u povodu dodjele nagada i priznanja u 2020. godini

Danas je u  Vijećnici održana Svečana sjednica Gradskog vijeća u povodu dodjele nagrada i priznanja u 2020. godini.

Goste i zvanice je u ulozi domaćina pozdravio predsjedavajući Gradskog vijeća dr. Igor Gavrić koji je istakao da se dodjelom nagrada i priznanja Grada Sarajeva simbolično odužujemo zaslužnim građanima i prijateljima Grada Sarajeva koji su svojim angažmanom učinili izuzetan doprinos njegovom ugledu i afirmaciji na regionalnom i internacionalnom planu.

Predsjedavajući Gavrić je, u svom izlaganju, podsjetio na značaj današnjeg dana, te se osvrnuo na rad Gradskog vijeća i gradske projekte iz prethodnog perioda.

„U periodu od 2016. do 2020. godine,  Gradsko vijeće je donijelo niz odluka vezanih za realizaciju, odnosno iniciranje realizacije, određenih kapitalnih projekata. Tako je završena izgradnja Trebevićke žičare. Održan je Evropski olimpijski festival mladih – EYOF u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Obnovljen je Olimpijski muzej. Također, započeta je realizacija i drugih bitnih kapitalnih projekata: izgradnja objekta na Vidikovacu, obnova Historijske građevine – Zgrade željezničke stanice Bistrik, Muzeja Vijećnice,  revitalizacija Kasarne Jajce, rekonstrukcija objekta Vječna vatra…“, istako je u svom obraćanju dr. Gavrić.

Potom je uslijedilo proglašenje i uručenje nagrada i priznanja u 2020. godini.

Dr. Igor Gavrić je uručio priznanje „Plaketa Grada Sarajeva“  prof.dr. Halilu Güneşu. Prof. Güneş, profesor veterine, više od 15 godina je dokazani prijatelj svih Bosanaca i Hercegovaca. Zahvaljujući njegovom angažmanu, veliki broj studenata sarajevskog Univerziteta, posebno Veterinarskog fakulteta apsolvirali su edukativne procese na Univerzitetu u Istanbulu, učestvovali na studentskim kongresima i postali prijatelji sa profesorom Güneşom. Također, veliki broj nastavnika i saradnika stekao je stručno iskustvo ili učestvovao na Kongresima zahvaljujući nesebičnoj podršci profesora Güneşa.

Priznanje „Plaketa Grada Sarajeva“ uručeno je Hafizu Ismetu ef. Spahiću, dugogodišnjem prvom imamu Gazi Husrev-begove džamije, profesoru Gazi Husrev-begove Medrese i zamjeniku reisu-l-uleme. Ismet ef. Spahić je pet decenija svog bogatog radnog vijeka posvetio borbi za najviša moralna načela, za dobrobit građana, države i glavnog grada. Tokom svog djelovanja značajno je doprinjeo očuvanju, zaštiti i unaprijeđenju uloge nekoliko ključnih institucija poput Medrese, Gazi Husrev-begove džamije, kao centralne gradske džamije i cjelokupne Islamske zajednice Bosne i Hercegovine.

Priznanje „Plaketa Grada Sarajeva“ uručeno je i Husrefu Musemiću, bosanskohercegovačkom  bivšem fudbaleru, danas treneru  koji je dao značajan doprinos  promociji sporta i fudbala u glavnom gradu BiH. Kao trener FK “Sarajevo” igrao je finale kupa bivše Jugoslavije, a 1985. godine osvojio je šampionsku titulu, drugu u historiji kluba. U igračkoj karijeri još je nastupao za FK Crvena Zvezda Beograd sa kojom je, također, osvojio šampionsku titulu bivše države. Kao internacionalac nastupao je za  FC Hearts u Škotskoj, FC Twente u Nizozemskoj. Kao igrač, nastupao je i u prvoj zvaničnoj utakmici reprezentacije BiH 1995. godine protiv Albanije.

Trenersku karijeru započinje 1997. godine u mlađim kategorijama FK Sarajevo, a već 1999. godine,  kao pomoćni trener osvaja šampionsku titulu. Pored Sarajeva u BiH je bio trener FK Olimpik Sarajevo, FK Čelik Zenica, FK Sloboda Tuzla i FK Mladost DK. Kao trener seniorske ekipe FK Sarajevo vodio je čak 325 utakmica, u pet navrata, i  osvojio je  dva trofeja Kupa BiH i  dvije šampionske titule.

Potom je predsjedavajući Gradskog vijeća dr. Igor Gavrić, zajedno sa Milanom Trivićem, zamjenikom Gradonačelnika i podnosiocem prijedloga za dodjelu Priznanja, uručio priznanje „Plaketa Grada Sarajeva“ Branislavi Rakonjac, osnivaču i direktoru Udruženja informoterapeuta i fitoterapeuta, te Centra tradicionalne i alternativne medicine u Sarajevu, autoru knjige na temu fitoterapije i dvije  naučne  knjige na temu  “Moja iskustva u Informoterapiji”. Urednik je prvih alternativnih novina u Sarajevu. Njen rad su prepoznali i brojni drugi subjekti,  te je dobitnik niza nagrada u zemlji i inostranstvu. U njenoj organizaciji održano je šest Međunarodnih kongresa u Sarajevu, na kojima je okupila eminentne stručnjake iz oblasti medicine.

U znak sjećanja na lik i djelo Saudina Bećirevića, na današnjoj sjednici, predsjedavajući Gradskog vijeća dr. Igor Gavrić je, zajedno sa Samirom Fazlićem, podnosiocem prijedloga za dodjelu Priznanja,  uručio priznanje „Plaketa Grada Sarajeva“  Saudinu Bećireviću (posthumno). Priznanje je, u ime porodice, preuzela njegova sestra Jasmina Hožbo. Saudin Bećirević bio je jedan od najpoznatijih blogera u Bosni i Hercegovini. Godine 2005. pokreće blog “Bore oko očiju” koji postaje najposjećeniji bh. blog, a 2007. godine objavljuje istoimenu knjigu koja postaje čitalački hit  i koja je, do danas, jedna od najtraženijih knjiga u BiH. U prvoj knjizi objavljuje priče iz ratnih dnevnika od aprila 1992. do septembra 1993. godine. Poslije toga, blog nastavlja kontinuitet u radu pod imenom “Na putu u nepoznato”. Rad na drugoj knjizi gotovo u potpunosti završava na ljeto 2009. godine, planirajući da na jesen završi još nekoliko poslijeratnih priča. Nažalost, u augustu se iznenadno razbolio, a preminuo je u novembru 2009. godine.

Zatim je, uslijedilo proglašenje i uručenje priznanja „Počasni građanin Grada Sarajeva“.

Dr. Igor Gavrić je uručio priznanje „Počasni građanin Grada Sarajeva“ Želimiru Alatarcu Čičku, jednom od najznačajnijih i najutjecajnijih kreatora sarajevske muzičke pozornice, pioniru diskdžokejstva, uredniku i voditelju  mnogih popularnih radijskih i televizijskih emisija, promotoru i organizatoru velikih rock spektakala, publicisti i animatoru rock kulture i  inicijatoru mnogih muzičkih manifestacija koje su postale tradicionalne. U svom dugogodišnjem radu, a počeo je još kao gimnazijalac 60-tih godina prošlog stoljeća, ostavio je svoj  pečat u djelima brojnih grupa sarajevske rok scene. Kao novinar i muzički kritičar, objavljivao je u svim listovima u Sarajevu, od čega je potrebno izdvojiti sarajevske “Naše dane”, Večernje novine”, “Svijet”, “Oslobođenje” i dr. Uređivao je i vodio brojne muzičke emisije kroz koje je popularizirao mlade sarajevske grupe.

Potom je priznanje „Počasni građanin Grada Sarajeva“ dodijeljeno Branku Crvenkovskom, rođenom u Sarajevu i sarajevskom đaku koji je zauvijek ostao veliki prijatelj grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Posebnu pažnju je posvećivao jačanju prijateljstva i svestrane saradnje sa Bosnom i Hercegovinom, pa je u tim ulogama više puta bio u oficijelnim posjetama Sarajevu, a također je više puta bio i domaćin predsjednicima Vijeća ministara i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Skoplju. Tokom svih ovih susreta građeno je međusobno prijateljstvo i potpisano niz bilateralnih dogovora i sporazuma kojima je stvaran pravni okvir za međusobnu saradnju na svim poljima. U periodu od 1992. godine zbog ratnih sukoba, Republika Makedonija je ponudila prihvat i zaštitu izbjeglica sa područja Bosne i Hercegovine, u granicama svoje mogućnosti. Oko 35.000 izbjeglica iz Bosne i Hercegovine su bili raspoređeni u sedam kolektivnih centara na teritoriji države, a dio njih je bio smješten kod makedonskih porodica. Republika Makedonija je određenom broju izbjeglica pružila zaštitu sve do 1997. godine kada je nakon stvaranja uslova za povratak u BiH, bio omogućen njihov siguran i organizovan povratak. Priznanje je u ime gosp. Branka Crvenkovskog preuzeo Marin Ivanišević, bivši predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

U nastavku Svečane sjednice, prisutnim se obratio prof. dr. Velija Katica, predsjedavajući Odbora za dodjelu „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva“ u 2020. godini, koji je predstavio značaj Nagrade i članove Odbora u ovoj godini.

Potom je uslijedilo proglašenje i uručenje „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva“ u 2020. godini.

„Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva“ u 2020. godini za doprinos u  oblasti zdravstva i socijalne zaštite dodijeljena je HO „Merhamet“ MDD.  Povelju je, u ime HO „Merhamet“ MDD preuzeo Kenan Vrbanjac, predsjednik koji je istako da je  „Merhametova“ misija dobročinstva započela davne 1913. godine, te da će se u  februaru naredne godine,  navršiti  108 godina od osnivanja „Merhameta“. Potom je dodao da će „novčani dio Šestoaprilske nagrade „Merhamet“ usmjeriti u svoju Fondaciju „Edah Bećirbegović“, iz koje se stipendiraju učenici iz socijalno ugroženih porodica, prije svega djecu iz bošnjačkih povratničkih porodica u manjem bh. entitetu“.

Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva“ u 2020. godini za doprinos u  oblasti sporta dodijeljena je Aliji Hadžiosmanoviću, dugogodišnjem bivšem igraču, istaknutom sportskom radniku i prvom čovjeku fudbalskog kluba „Vrbanjuša“, te organizatoru mnogobrojnih fudbalskih turnira koji su se održavali u Sarajevu, prije, za vrijeme i poslije rata, a koji su dali veliki doprinos promociji grada Sarajeva.

Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva“ u 2020. godini za doprinos u  oblasti nauke i obrazovanja dodijeljena je prof. dr. Faruku Čakolovici. U toku  profesionalne akademske karijere, prof. dr. Faruk Čaklovica je postigao zapažene rezultate u nauci, obrazovanju i publicistici,  učestvovao u profiliranju velikog broja doktora veterinarske medicine,  magistara farmacije i magistara sanitarnog inženjerstva, te specijalista iz oblasti sigurnosti hrane  i drugih stručnih i naučnih profila. Do sada je objavio niz  publikacija iz uže stručne i naučne oblasti, te brojne naučne radove u domaćim i međunarodnim časopisima sa relevantnom bazom podataka. U toku agresije na Bosnu i Hercegovinu,  profesor Čaklovica je stavio na raspolaganje svu svoju stručnost i profesionalno umjeće za odbranu domovine. U nemogućim ratnim uslovima osposobio je Zavod/Centar za kontrolu hrane, koji je bio jedini  te vrste u toku 1479 dana  opsade  Sarajeva. Poznat je njegov doprinos u funkciji dekana Fakulteta, odnosno rektora Univeriteta u Sarajevu, a posebno uvođenje univerzitetske berze, kao stalnog oblika promocije akademsakih vrijednosti.

„Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva predstavlja u tradicijskom smislu kontinuitet podrške razvoju modernog  društva bez predrasuda, usmjerenom ka ostvarivanju najviših civilizacijskih vrijednosti ljudskog bitisanja. I u toku 1479 dana opsade Univerziteta u Sarajevu, najduže opsade u modernoj istoriji, naše obrazovanje je svijetlilo ovim uzvišenim načelima.“, istakao je prof.dr. Čaklovica.

„Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva“ u 2020. godini za doprinos u drugim oblastima rada i stvaralaštva, dodijeljena je  akademiku Mirku Pejanoviću, istaknutom naučnom i javnom radniku, redovnom članu Akademije nauka i umjetnosti BiH.  Tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu bio je član Ratnog predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, od 1992-1996. godine. Osnivač je Srpskog građanskog vijeća, koje je 1995. godine dobilo međunarodnu nagradu “Pravi život“. Nagrada je dodijeljena u Švedskom parlamentu i ima tretman alternativne Nobelove nagrade za mir.

Kao akademik, predvodio je istraživački tim 2019. godine u okviru Odjeljenja društvenih nauka ANUBiH za izradu studije “Sarajevo: grad i regija u vremenu i prostoru“. Za podpredsjednika ANUBiH izabran je u decembru 2020. godine.

„Izuzetna je čast biti dobitnik “Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva”. Šestoaprilska nagrada simbolizira dan kada je Sarajevo 1945. godine oslobođeno na kraju Drugog svjetskog rata od fašističke okupacije. Grad Sarajevo na ovaj način čuva zahvalnost antifašistima Sarajeva koji su za slobodu dali svoje živote”, istako je između ostalog, gosp. Pejanović, te dodao da su sva njegova postignuća u naučno-nastavnom radu kao i društveno-javnom radu vezana za ljude, organizacije i institucije grada Sarajeva.

 

 

 

There are no comments yet.

Leave a Reply