Održana Svečana akademija u povodu obilježavanja 40 godina Zimskih olimpijskih igara održanih 1984. godine u Sarajevu

Sinoć je, u Narodnom pozorištu u Sarajevu, održana Svečana akademija u povodu obilježavanja 40 godina Zimskih olimpijskih igara održanih 1984. godine u Sarajevu. Ova svečanost okupila je brojne međunarodne i domaće zvanice, među kojima i delegaciju Međunarodnog olimpijskog komiteta, Evropskog olimpijskog komiteta,  delegacije olimpijskih komiteta zemalja iz regije i Olimpijskog komiteta BiH. Svečanosti su prisustvovali i Nataša Pirc Musar, predsjednica Slovenije, Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Denis Bećirović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, gradski vijećnici te brojni gosti iz svijeta politike, sporta i kulture.

Svečana akademija započela je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, te Olimpijske himne u izvedbi Sarajevske filharmonije.

U uvodnom dijelu ove svečanosti prikazan je emotivni video film o Zimskim olimpijskim igrama ’84, čiji je autor Medina Šehić.

Gostima se obratila  gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić, a zatim je objavljena i video poruka Anne Hidalgo, gradonačelnice Pariza u kojem se ove godine održavaju Olimpijske igre.

Uslijedilo je prigodno obraćanje predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva Jasmina Ademovića, u funkciji predsjedavajućeg Odbora za organizaciju obilježavanja 40. godišnjice ZOI održanih 1984. u Sarajevu, te  ministara kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenana Magode.

Zatim su se skupu obratili i predsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Izet Rađo, generalni sekretar EOK-a Raffaele Pagnozzi, direktor Fonda „Olimpijska solidarnost” pri MOK-u Pere Miró, dobitnik olimpijske medalje 1984. godine Jure Franko, a zatim se video porukom skupu obratio predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Thomas Bach.

Skupu se obratio i Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

U svom obraćanju predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović je, u ime Grada Sarajeva i Odbora za organizaciju obilježavanja ove velike godišnjice, poželio dobrodošlicu svim dragim gostima koji su danas ovdje.

Potom se zahvalio Međunarodnom olimpijskom komitetu, Evropskom olimpijskom komitetu i Olimpijskim komitetom Bosne i Hercegovine na fantastičnoj saradnji, te ukazao i na izuzetnu saradnju sa zemljama regiona, ali i na saradnju unutar naše države. Istakao je veliku zahvalnost  i Vladi Kantona Sarajevo koja je partner u organizaciji ove velike godišnjice.

U obraćanju, predsjedavajući Ademović je, između ostalog rekao:

„Iza nas su četiri decenije čuvanja olimpijskog duha, četiri decenije od zlatnog perioda kada su ovdje nastupila 1.272 takmičara iz 49 zemalja, a osvojene čak 222 medalje. Ispred nas su godine u kojima ćemo stvarati neke nove početke, nove velike sportske olimpijske događaje“.

Podsjetio je da Sarajevo ne zaboravlja svoje prijatelje, poput Juana Antonija Samarancha, čiji je dolazak na ZOI ’84 označio početak neraskidive veze između jednog grada i jednog čovjeka. „Ovaj veliki čovjek je posjetio opkoljeno Sarajevo i sa suzama gledao zapaljenu dvoranu Zetru. Obećao je da će dvoranu obnoviti, a obećanje je ispunio”, rekao je Ademović.

Dodao je da četrdeset godina postojanja istinskih sportskih i olimpijskih vrijednosti koje su njegovane kroz najteža vremena za jedan narod, svjedoče o ustrajnosti Sarajeva i Bosne i Hercegovine da poziva i promiče dobro, a odvraća od svega što nije predano istinskoj saradnji i miru ili svemu onome što nije istinski duh olimpizma.

„Sarajevo je 1984. godine pokazalo da ljudi sa svih krajeva svijeta mogu živjeti i raditi u slozi i prijateljstvu uz vrhunski sport, a siguran sam, ukoliko nam se ukaže povjerenje, da isto možemo ponoviti i sa Olimpijskim igrama mladih 2032. godine“, rekao je Ademović.

Na kraju je rekao da Sarajevo ima još mnogo toga da ponudi i da organizuje mnogo velikih sportskih takmičenja.

 „Pokazali smo, nedavno, i na Evropskom festivalu za mlade 2019. da je Sarajevo partner na kojeg se, sa sigurnošću, može računati.

„Kako je Bojan Križaj, koji je naš gost večeras, rekao u zakletvi te 1984 godine: „U slavu sporta i čast svoje domovine”, rekao je na kraju obraćanja predsjedavajući Ademović.

Svečana akademija bila je obogaćena umjetničkim programom koji su izveli Sarajevska filharmonija, hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, Aida Mušanović-Arsić, te baletni  ansambl Narodnog pozorišta Sarajevo koji je simbolično premijerno izveo Ravelov „Bolero“. Publika je uživala u impresivnim izvedbama koje su dodatno obogatile atmosferu večeri.

Cijela ceremonija bila je obogaćena prigodnom foto-art i video animacijom autora Dine Hujića.

Svečana akademija predstavlja samo jednu u nizu aktivnosti koje su organizovane povodom obilježavanja 40 godina od ZOI ’84, a koje će biti nastavljene i u narednom periodu.

There are no comments yet.

Leave a Reply