Održana konstituirajuća sjednica Odbora za organizaciju obilježavanja 40. godišnjice ZOI 1984. Sarajevo: Usvojen vizuelni identitet manifestacije i okvirni Program

Danas je održana konstituirajuća sjednica Odbora za organizaciju obilježavanja 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara održanih 1984. u Sarajevu. Članovi Odbora, imenovani Odlukom Gradskog vijeća Grada Sarajeva, a koji su delegirani u ime institucija i organizacija koje predstavljaju u radu Odbora, su: Jasmin Ademović, predsjedavajući Gradskog vijeća (predsjedavajući Odbora),  Benjamina Karić, gradonačelnica Grada Sarajeva (zamjenica predsjedavajućeg Odbora), Izet Rađo, predsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine (zamjenik predsjedavajućeg Odbora). Odbor čine i predstavnici različitih nivoa vlasti u BiH, od predstavnika Vijeća ministara do općina, predstavnici saveza zimskih sportova BiH, predstavnici subjekata koji upravljaju borilištima za takmičenja u zimskim sportovima, i u gradu Sarajevu i u gradu Istočno Sarajevo, te predstavnici drugih javnih poduzeća i ustanova Grada Sarajeva, Kantona Sarajevo i drugih subjekata koji će doprinijeti uspješnoj realizaciji ove manifestacije.

Cilj obilježavanja ove značajne godišnjice je, između ostalog, i kratkotrajno ali intenzivno stavljanje Sarajeva u centar medijske pažnje javnosti zainteresovane za olimpijski pokret, zimske i druge sportove, kulturne i umjetničke događaje, te doprinos razvoju zimskih sportova u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Odbor je, na svojoj konstituirajućoj sjednici, donio Poslovnik o radu Odbora i okvirni Program obilježavanja manifestacije koji obuhvata sportski program, module memorije i promocije te kulturno-umjetničke i druge sadržaje. Program će se razvijati i nadograđivati do kraja godine.

U okviru Programa je, kao modul memorije, predviđeno i postavljanje umjetničke instalacije kojom će se, između ostalog, obilježiti ova godišnjica.

Na sjednici je prezentovan i jednoglasno usvojen vizuelni identitet manifestacije koji je inspirisan umjetničkom instalacijom čije postavljanje čini dio okvirnog programa.

Vizuelni identitet objedinjuje olimpijski duh, kulturno-umjetničku scenu, energiju i otvorenost Sarajeva i upućuje na putovanje kroz vrijeme: reinspiracijom, reaktivacijom i regeneracijom.

Početkom novembra mjeseca, u skladu sa usvojenim Programom, bit će raspisan Javni poziv za sufinansiranje kulturnih, umjetničkih, obrazovnih i drugih sadržaja koji će obogatiti ovu manifestaciju.

Odbor je usvojio i zaključke vezane za planiranje sredstava u rebalansu Budžeta Grada Sarajeva za 2023. godinu, odnosno u Budžetu Grada Sarajeva za 2024. godinu, te u vezi sa aktivnostima predsjedavajućeg i članova Odbora, u pripremi održavanja sljedeće sjednice Odbora.

There are no comments yet.

Leave a Reply