Održana 27. sjednica: Gradsko vijeće usvojilo odluke o sufinansiranju devet kulturnih manifestacija od značaja za grad Sarajevo u tekućoj godini

Rad 27. sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva kojom je predsjedavao Jasmin Ademović, predsjedavajući Gradskog vijeća, započeo je usvajanjem odluka o razrješenju određenih članova radnih tijela Gradskog vijeća. S tim u vezi, usvojene su i odluke o izboru novih članova ovih radnih tijela.

Nakon provedene javne rasprave, danas je usvojena Odluka o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i prostorija Grada Sarajeva kako je predložena, te izmijenjena, u skladu sa prihvaćenim amandmanima Odbora za budžet i finansije, a u cilju potpunijeg uređivanja raspolaganja i upravljanja imovinom Grada Sarajeva.

Gradski vijećnici su dali podršku Gradonačelnici za pristupanje Projektu izgradnje pješačkog mosta iz ulice Bihaćka. Grad Sarajevo će poduzeti sve potrebne radnje i aktivnosti za uspješnu realizaciju Projekta, te u saradnji s Općinom Novo Sarajevo i drugim relevantnim subjektima, za Gradsko vijeće pripremiti tekst sporazuma koji će precizirati nosioca realizacije Projekta, ulogu ostalih subjekata, sredstva ulaganja, rokove izvođenja radova, način primopredaje mosta, način održavanja izgrađenog mosta, kao i sva druga pitanja od značaja za realizaciju Projekta. Odluka kojom Grad Sarajevo pristupa Projektu izgradnje pješačkog mosta iz ulice Bihaćka predstavlja važan korak u poboljšanju infrastrukture grada i olakšavanju pristupa zdravstvenim ustanovama.

Gradsko vijeće je dalo saglasnost gradonačelnici Grada Sarajeva za potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Grada Sarajeva i Grada Bakua, Republika Azerbejdžan. Glavni gradovi Bosne i Hercegovine i Republike Azerbejdžan uspostavili su pobratimske odnose 1972. godine, a potpisivanjem ovog Memoranduma obnovit će se dugogodišnje azerbejdžansko-bosansko prijateljstvo koje je obilježeno realizacijom projekata u oblasti kulture, ekonomije i infrastrukture kao i humanitarnih projekta u Bosni i Hercegovini i regiji. U gradu Sarajevu ovo prijateljstvo, između ostalog, obilježeno je i postojanjem ulice Grada Bakua te Parka prijateljstva u naselju Dobrinja V. Potpisivanjem Memoranduma otvorit će se i nove mogućnosti i unaprjeđenje prijateljskih odnosa i saradnje u raznim oblastima, kao što su turizam, sport, kultura, obrazovanje, komunikacijske i informacijske tehnologije, te trgovinska i ekonomska saradnja, a na dobrobit građana dva grada.

Na današnjoj sjednici nije usvojena Odluka o osnivanju Službe Gradskog vijeća Grada Sarajeva. Usvojen je Izvještaj o provođenju Odluke o utvrđivanju i načinu sufinansiranja kulturnih manifestacija od posebnog interesa za Grad Sarajevo u 2022. godini.

Gradski vijećnici su usvojili odluke i dali podršku sufinansiranju devet kulturnih manifestacija od značaja za grad Sarajevo u tekućoj godini i to: 8. Međunarodni festival književnosti „Bookstan. No East. No West. 2023“,  14. Balet Fest Sarajevo 2023, 29. Sarajevske večeri muzike SVEM 2023, 9. Festival dječje umjetnosti FEDU 2023, 27. Festival „Baščaršijske noći 2023“, 63. Internacionalni teatarski festival MESS 2023, Međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo 2023, Sarajevo Big Band 2023 , 62. Međunarodni književni festival „Sarajevski dani poezije 2023“.

U nastavku sjednice, usvojen je zaključak kojim se Nacrt Odluke o izmjeni Odluke o podizanju spomenika bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću upućuje u javnu raspravu. Nova predložena lokacija na koju se planira postaviti spomenik se nalazi na Pofalićima, uz glavnu gradsku cestu, a Gradonačelnica će istovremeno pristupiti traženju nove odgovarajuće lokacije i njenom pripremanju za buduće premještanje ovog spomenika, u skladu sa značajem spomenika i gradskim propisom.

Gradsko vijeće je primilo k znanju Informaciju o implementaciji Plana djelovanja za mlade.

Nastavljena je praksa redovnog informisanja Gradskog vijeća, a time i javnosti o realizaciji gradskih projekata.  Na  današnjoj sjednici, gradski vijećnici su informisani o  izgradnji biciklističke staze na području općine Novo Sarajevo i  realizaciji projekta „Izrada Glavnog projekta rekonstrukcije i adaptacije objekta bivše zgrade SDK kod Vječne vatre“. Informacije su primljene k znanju.

Primljene su k znanju i Informacija o postupku uknjižbe objekta Vijećnice, Informacija o  postupku naplate sredstava iz bankovne garancije po ugovoru o javnom dočeku Nove 2023. godine, Informacija o uspjehu učenika srednjih škola na području grada Sarajeva u školskoj 2021./2022. godini i Informacija o upisu učenika u srednje škole na područja grada Sarajeva u školskoj 2022./2023. godini.

Gradsko vijeće je upoznato i o aktivnostima koje je Grad Sarajevo poduzeo na zaštiti sarajevskog ćevapa kao autohtonog domaćeg proizvoda. Informacija je primljena k znanju.

Na kraju sjednice upućeno je više vijećničkih pitanja i inicijativa.

Na prijedlog zamjenika predsjedavajućeg Gradskog vijeća dr. Dragana Stevanovića, Gradsko vijeće je podržalo inicijativu da Grad Sarajevo pokrene aktivnosti na izradi studije postojećeg stanja i studije mogućih načina zaštite revitalizacije i rekonstrukcije Nacionalnog spomenika Hastahana koji se nalazi na području općine Stari Grad, na Kovačima, u ulici Halilbašića. Usvojena je i  inicijativa da Grad Sarajevo, na zgradi glavne pošte u Sarajevu, u ulici Obala kulina Bana, postavi spomen ploču u čast narodnog heroja Fuada Midžića, sa dvojezičnim tekstom (bosanski i engleski).

Predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović je podnio inicijativu da se mostu preko puta Vijećnice da ime po akademiku Muhamedu Filipoviću.

There are no comments yet.

Leave a Reply