Obilježena godišnjica zločina u Ahmićima pod sloganom „30. godina istine i sjećanja”

Zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća dr. Dragan Stevanović i zamjenica gradonačelnice Anja Margetić danas su, u ime Grada Sarajeva, prisustvovali obilježavanju 30. godišnjice zločina nad  bošnjačkim stanovništvom Ahmića, Donje Večeriske i drugih mjesta općine Vitez.

Manifestacija koja se realizuje pod sloganom “30. godina istine i sjećanja”, počela je 07. i traje do 18. aprila s primjerenim programima vjerskih, edukativnih, komemorativnih i sportskih sadržaja.

Danas je održana i centralna manifestacija koja je počela pohodom “Put istine i sjećanja”, Vitez-Ahmići i Zenica-Ahmići.

Delegacija Grada Sarajeva prisustvovala je komemoraciji, u školskom objektu u Ahmićima, na kojoj su se obratiti predstavnici vjerskog i političkog života. S ovog mjesta poslane su snažne poruke, među kojima i poruka da se zločin u Ahmićima koji se dogodio 16. aprila 1993. godine ne zaboravi i nikada više ne ponovi.

Potom je delegacija Grada Sarajeva položila cvijeće i odala počast na Šehidskom obilježju u Ahmićima.

Podsjećamo, 16. aprila 1993. godine, jedinice za posebne namjene Hrvatskog vijeća obrane (HVO) “Džokeri“ i “Maturice“ izvršile su napad na selo Ahmići. Ubijeno je 116 bošnjačkih civila, a najmlađa žrtva u Ahmićima bila je tromjesečna beba.

 

There are no comments yet.

Leave a Reply