Obilježena 29. godišnjica pogibije Safeta Zajke – Delegacija Grada Sarajeva odala počast i položila cvijeće

 

 

U povodu obilježavanja 29. godišnjice pogibije ratnog Komandanta 2. viteške motorizovane brigade, heroja oslobodilačkog rata, brigadnog generala i dobitnika ratnog priznanja “Zlatni Ljiljan” Safeta Zajke, predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Jasmin Ademović je, zajedno sa kantonalnim i općinskim delegacijama, položio cvijeće i odao počast na Centralnom spomen obilježju ispred Općine Novi Grad i u haremu Alipašine džamije.

Safet Zajko je bio jedan od ključnih ljudi za odbranu grada Sarajeva  za vrijeme opsade, borac za Bosnu i Hercegovinu u vremenima kada je bilo najpotrebnije imati svijest i beskrajnu hrabrost.

 

Poginuo je na brdu Žuč, 17.06.1993. godine, na dužnosti komandanta 2. viteške motorizovane brigade. 1992. godine dobio je ratno priznanje “Zlatni ljiljan”, a posthumno je odlikovan i Ordenom heroja oslobodilačkog rata 1994. godine, kao brigadni general Armije Republike Bosne i Hercegovine. Pet dana prije njegove smrti, poginuo je i njegov zamjenik Safet Isović, heroj odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Svojom karizmom Safet Zajko davao je sigurnost, ohrabrenje, motiv i moralni oslonac svojim borcima i oficirima. Borci u njegovom okruženju bili su spremni da se žrtvuju do nadljudskih granica. Njegovi saborci su ga zvali  “naš komandant” i to je doslovice i bio – komandant cijeloga grada, a ne samo 2. viteške brigade.

“Domovina i sloboda su neprocjenjive vrijednosti ovog svijeta, za koje vrijedi i život dati, a istina, istrajnost i strpljivost je kruna vrijednosti čovjeka” ostat će uklesano u spomen ploču ovog heroja, kako bi na tren zastali i nikad ne zaboravili veliko djelo običnog čovjeka.

 

 

There are no comments yet.

Leave a Reply