Obilježena 28. godišnjica od pogibije Ramiza Salčina, heroja odbrane Sarajeva i države BiH

Obilježena 28. godišnjica od pogibije Ramiza Salčina, heroja odbrane Sarajeva i države BiH

Učenjem Fatihe, minutom šutnje i polaganjem cvijeća danas je obilježena 28. godišnjica pogibije Ramiza Salčina, istinskog heroja i istaknutog ratnog komandanta koji nije žalio dati svoj život u odbranu Sarajeva i BiH.

Tim povodom, gradski vijećnici Nazif Osmanović i Bajro Biber danas su u ime Grada Sarajeva, zajedno sa predstavnicima Općine Novi Grad, odali počast i položili cvijeće na spomen-obilježje u Saraj-Polju.

Ramizova neiscrpna energija i nesalomljivi duh bili su pokretačka snaga u organiziranju naroda, formiranju jedinica i njihovom opremanju i naoružavanju, pripremi otpora nadolazećoj najsurovijoj agresiji na BiH. Sa saborcima je postavio straže još u februaru 1992. godine. Početkom marta iste godine spriječio je izlazak agresora na brdo Mojmilo i zauzimanje strateških položaja. Salčin je bio neustrašiv i nepokolebljiv i kao takav postavljen je za komandanta Općinskog štaba odbrane Novog Grada. Komandovao je i koordinirao sve sudbonosne bitke od Milinkladske, Hrasnog brda, bitke za vodovod Mojmilo, Žuč, Aziće…

Posthumno je 1994. godine odlikovan najvišim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan”, a dobitnik je i ordena “Zlatni grb sa mačevima”. Po njegovom imenu u Sarajevu postoji dvorana, ulica i trg.

Ukopan je, kao i mnogi bosanski heroji i prvi predsjednik BiH Alija Izetbegović, na mezarju Kovači.

Akademija posvećena Ramizu Salčinu održat će se danas u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad sa početkom u 19 sati.

There are no comments yet.

Leave a Reply