Obilježena 27. godišnjica pogibije legendarnog bosanskog gazije Safeta Zajke

Safet Zajko, bosanski gazija, legendarni komandant 2. Viteške brigade, jedan od simbola odbrane Sarajeva, poginuo je na današnji dan 1993. godine u operacijama izviđanja za Mijatovića kosu.

Članovi porodice rahmetli Safeta Zajke, delegacija Grada Sarajeva, predvođena Edinom Gabelom, zamjenicom predsjedavajućeg Gradskog vijeća kao i predstavnici federalnog, kantonalnog i općinskog nivoa zajedno sa članovima porodica šehida i poginulih boraca Armije RBiH, ratnim vojnim invalidima i veteranima rata, brigadnim generalima, okupili su se danas i uz najviše vojne počasti odali priznanje i položili cvijeće jednom od najvećih heroja odbrambenog rata.

– Danas se prisjećamo gromade od čovjeka kakav je bio Safet Zajko. Ostavio je neizbrisiv trag i poruku kako se voli svoj narod i domovina. Mnogo toga je zapisano o legendarnom komadantu, a mi se moramo boriti da živi sjećanje na čovjeka kakav je bio Zajko i svi drugi naši hrabri heroji koji svoje živote dadoše za našu Bosnu i Hercegovinu – poručio je Hajrudin Grabovica, ministar za boračka pitanja KS.

Safet Zajko je bio istinski patriota i heroj, dobitnik ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“, nosilac Ordena heroja oslobodilačkog rata i generala Armije RBiH.

Sahranjen je kao šehid u haremu Alipašine džamije u Sarajevu.

U čast Safeta Zajke ulica u općini Novi Grad nosi njegovo ime, kao i sportsko-rekreativni centar.

There are no comments yet.

Leave a Reply