Obilježena 26. godišnjica ubistva učiteljice Fatime Gunić i njenih učenika Adisa, Vedada i Feđe

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje  danas je, na Trgu ZAVNOBiH-a, Općina Novi Grad,  obilježena godišnjica ubistva učiteljice Fatime Gunić i njenih učenika Adisa, Vedada i Feđe. Tim povodom, zamjenica predsjedavajućeg Gradskog vijeća Edina Gabela odala  je  počast i položila cvijeće na spomen – obilježju.

Učiteljica Fatima Gunić i njeni učenici Adis Mujalo (1984), Vedad Mujkanović (1984) i Feđa Salkić (1986) ubijeni su na današnji dan prije 26. godina, u improviziranoj učionici,  gelerima minobacačke granate koja je ispaljena sa agresorskih položaja iz pravca Nedžarića. Tog dana teže i lakše su ranjena još 23 učenika.

Direktor škole Hajrudin Ćuprija istakao je da ova škola raznim prigodnim aktivnostima nastoji sačuvati istinu od zaborava. I ove godine  su,  u znak sjećanja  na ubijene, održani brojni sportski turniri i takmičenja. Jedno od njih je i pisanje prigodnih priča i pjesama na temu “Heroji s olovkom u ruci”. Među pristiglih 200 radova za najbolji je izabran rad učenice Erne Elezović.

Pored delegacije Grada Sarajeva, cvijeće su položili i počast odali porodica i prijatelji, predstavnici Kantona Sarajevo, Općine Novi Grad, Općinskog odbora SDA Novi Grad, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva ’92-’95, Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo, mjesnih zajednica, te učenici i nastavnici škole koja nosi naziv po stradaloj učiteljici.

There are no comments yet.

Leave a Reply