Obilježena 25. godišnjica ubistva dječaka u Jukićevoj ulici

 

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti danas je, na Koševskom brdu, obilježena godišnjica ubistva trojice dječaka. Tim povodom, u ime Grada Sarajeva, zamjenica predsjedavajućeg Gradskog vijeća Edina Gabela odala je počast i položila cvijeće na mjesto stradanja.

Na današnji dan 1993. godine, dječaci Sakib Smajević, Vedran Milas i Amel Tarahija ubijeni su u igri, u padu granate, u sarajevskoj ulici Jukićeva br. 132.

Na ovaj tužni dan, u ime Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995, podsjetio je Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja. „Ovo je jedno od mnogobrojnih mjesta koje svjedoči, opominje i obavezuje, svjedoči da su zločinci ubijali civilno stanovništo i djecu Sarajeva tokom opsade“, istako je, između ostalog, Fikret Grabovica.

Svojih vršnjaka prisjetili su se i učenici Osnovne škole “Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak”. Zamjenica predsjedavajućeg Gradskog vijeća Edina Gabela je učenicima poručila da i oni imaju obavezu njegovati kulturu sjećanja kako se ovakvi zločini nikada više ne bi dogodili.

Cvijeće su na spomen – obilježje, između ostalih,  položili članovi porodica, te  predstavnici Općine Centar i  Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995.

There are no comments yet.

Leave a Reply