Obilježen početak opsade Sarajeva: Delegacija Grada Sarajeva položila cvijeće i odala počast na mostu Suade Dilberović i Olge Sučić i spomeniku “Dobrinjska barikada”

Na današnji dan, 5. aprila 1992. godine, zvanično je počela opsada Sarajeva koja je trajala 1.425 dana, što je najduža opsada jednog grada u modernoj historiji. Tokom opsade ubijen je 11.541 građanin Sarajeva, uključujući 1.601 dijete.

Tim povodom, gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić i predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Jasmin Ademović, jutros su položili cvijeće na mostu Suade Dilberović i Olge Sučić, čime je počelo obilježavanje Dana opsade Sarajeva 1992.-1995. Delegaciju Grada Sarajeva su činili i zamjenici gradonačelnice Anja Margetić i Haris Bašić te zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Dragan Stevanović.

Predsjedavajući Ademović i zamjenici gradonačelnice Margetić i Bašić, položili su cvijeće i na spomenik “Dobrinjska barikada”.

“Ovo najteže poglavlje u modernoj historiji grada Sarajeva treba služiti kao podsjetnik i napominjati nas na dužnost i obavezu prema ovom gradu i njegovim braniocima, ali i prema građanima Sarajeva koji su živjeli pod 1.425 dana opsade. Upravo zahvaljujući njima, sačuvan je duh herojskog Sarajeva koje je opstalo i ostalo dostojanstven grad, grad nosilac poruke mira, različitosti i pomirenja”, rekao je Ademović.

There are no comments yet.

Leave a Reply