Obilježen 5. april – Dan opsade Sarajeva: Delegacija Grada Sarajeva položila cvijeće i odala počast na mostu Suade Dilberović i Olge Sučić i spomeniku “Dobrinjska barikada”

Povodom obilježavanja 5. aprila – Dana opsade Sarajeva i obilježavanja 31. godišnjice od početka najduže opsade jednog grada u novijoj evropskoj historiji, danas je upriličeno polaganje cvijeća i odavanje počasti prvim civilnim žrtvama opsade Sarajeva i agresije na nezavisnu Bosnu i Hercegovinu.

Tim povodom, gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić, predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović sa zamjenicima Mirelom Džehverović i  Draganom Stevanovićem, jutros su položili cvijeće na mostu Suade Dilberović i Olge Sučić.

Zatim su gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović sa zamjenikom Draganom Stevanovićem, položili cvijeće na spomenik “Dobrinjska barikada”.

Podsjećamo, na današnji dan, 5. aprila 1992. godine, zvanično je počela opsada Sarajeva koja je trajala 1.425 dana, što je najduža opsada jednog grada u modernoj historiji. Tokom opsade ubijeno je više od 11.000 ljudi, uključujući 1.601 dijete.

 

There are no comments yet.

Leave a Reply