Obilježen 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, delegacija Grada Sarajeva položila je cvijeće na Mezarju Kovači i mezaru prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, Spomen-obilježju Vječna vatra, Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. godine i ubijenim policajcima u Velikom parku, Spomen-parku Vraca, te Spomen-obilježju Novi Grad.

Dan nezavisnosti BiH obilježen je i zajedničkom Svečanom akademijom u Vijećnici, u organizaciji Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva, općina sa teritorije Kantona Sarajevo i Forima parlametaraca BiH 1990, održanoj u skladu sa okolnostima koje je nametnula pandemija koronavirusa, bez prisustva publike.

Čestitajući građanima Bosne i Hercegovine i njenog glavnog grada Sarajeva Dan nezavisnosti, prof. dr. Ejup Ganić, raniji član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i jedan od učesnika tog časnog i herojskog vremena, podsjetio je na burne historijske trenutke koji su prethodili nezavisnosti naše zemlje, čime je potvrđen kontinuitet njene hiljadugodišnje opstojnosti.

U ime Foruma parlamentaraca BiH 1990 obratila se Rasema Mehadžić koja je bila zastupnica u Skupštini RBiH i učestvovala u donošenju svih odluka kojima je naša država demokratskom voljom građana postala nezavisna i međunarodno priznata.

Studentica Almedina Čomaga je, u ime svoje generacije, uputila čestitku i poruku mladih.

U čast Dana nezavisnosti građani su danas u mnogim mjestima u BiH obišli važna mjesta naše historije. Na kraljevskom gradu Bobovcu i kraljevskom gradu Ključu održane su već tradicionalne ceremonije podizanja srednjevjekovnih bosanskih zastava.

U umjetničkom dijelu Akademije učestvovali su vokalno-instrumentalni ansambl “San” i Mevludin Sejmanović, koji je kroz svoj književni tekst prenio brojne znamenitosti i zanimljivosti o našoj domovini, Bosni i Hercegovini.

 

There are no comments yet.

Leave a Reply