Na 24. sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva usvojene odluke o dodjeli priznanja i nagrada Grada Sarajeva u 2023. godini i data saglasnost na godišnji program rada JU „Gradski Muzeji”

Danas je u Vijećnici održana 24. sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva kojom je predsjedavao Jasmin Ademović, predsjedavajući Gradskog vijeća.

Na početku sjednice, gradski vijećnici su odali počast žrtvama razornog zemljotresa u Republici Turskoj i Siriji. Predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović zahvalio se gorskim službama spašavanja iz BiH koje su učestvovale u misiji spašavanja žrtava nedavnog zemljotresa.

Rad sjednice, po usvojenom dnevnom redu, započeo je donošenjem Odluke o razrješenju člana Komisije za pitanja mladih Gradskog vijeća Grada Sarajeva. Usvojena je i Odluka o izboru novog člana ovog radnog tijela.

Novim Etičkim kodeksom izabranih i imenovanih funkcionera Grada propisano je, između ostalog, da se za potrebe vođenja drugostepenog postupka formira povremeno radno tijelo za drugostepeni postupak. S tim u vezi, na današnjoj sjednici usvojena je Odluka o formiranju Drugostepene žalbene komisije za 2023. godinu.

U nastavku sjednice, Gradsko vijeće je  razmatralo i  usvojilo više odluka o dodjeli priznanja i nagrada Grada Sarajeva u 2023. godini.

Gradski vijećnici su usvojili Odluku kojom se Milan Mladenović – posthumno, proglašava „Počasnim građaninom Grada Sarajeva“.

Anur Hadžiomerspahić – posthumno, akademik prof.dr.sc. Borislav Petrović i Tan Sri Dato’ Seri Vincent Tan Chee Yioun, dobitnici su priznanja „Plaketa Grada Sarajeva”, a Pašaga Grbo-Paša nagrade „Graham Bamford“.

Emina Sipović, Nejra Sipović, Amajla Kadrić i grupa koju čine učenice i učenici Druge gimnazije Sarajevo, i to: Matea Šarkinović, Mona Husein, Soraja Salčin, Kamran Karić, Ammar Pašanović, Ian Lalić i Rijad Pejkušić, tim Druge gimnazije Sarajevo na STEM olimpijadi u Frankfurtu 2022. su, odlukama Gradskog vijeća, dobitnici nagrade „Sarajevska pahuljica“.

Dobitnici priznanja i nagrada će se promovisati, a povelje, odnosno diplome uručit će im gradonačelnica i predsjedavajući Gradskog vijeća na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva u povodu obilježavanja 6. aprila – Dana grada Sarajeva.

Gradsko vijeće je usvojilo Plana rada Grada Sarajeva za 2023. godinu koji se bazira na Strategiji razvoja Grada Sarajeva 2021.-2027. i drugim planskim i budžetskim dokumentima.

Rad sjednice nastavljen je usvajanjem Odluke o dopuni Kalendara obilježavanja datuma i događaja značajnih za Grad Sarajevo, tako da se kalendar dopunjava i obilježavanjem „Dana maloljetnog borca“.

Gradsko vijeće je usvojilo Odluku o izmjeni Odluke o standardima i kriterijima za imenovanje pravobranioca i zamjenika pravobranioca Pravobranilaštva Grada Sarajeva.

Usvojena je i Odluka o davanju saglasnosti na Program rada JU „Gradski Muzeji” Sarajevo sa finansijskim planom za 2023. godinu. Gradski vijećnici i javnost upoznati su sa brojnim aktivnostima ove gradske institucije. Potrebno je istaći aktivnosti u vezi sa izradom izvedbenog projekta zgrade Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi, te prikupljanjem sredstava za njegovu izgradnju, u saradnji sa domaćim i međunarodnim institucijama, a usmjereno na međunarodne fondove. Također, potrebno je istaći i aktivnosti na realizaciji projekta „Sarajevski spomenar“ – Spomen soba ubijenoj djeci tokom opsade Sarajeva 1992.-1995., koje su u završnoj fazi i čije se otvaranje očekuje u prvoj polovini ove godine.

Gradski vijećnici su, putem Izvještaja, upoznati o aktivnostima Grada Sarajeva u oblasti međunarodne saradnje u 2022. godini. Kao rezultat provođenja ciljeva međunarodne saradnje, pored promocije Sarajeva, u izvještajnom periodu ostvarene su i konkretne dobrobiti, a u toku je i realizacija određenih aktivnosti od značaja za Grad Sarajevo, proizašlih iz ove saradnje. Navedeni izvještaj je usvojen.

Razmotren je Nacrt Odluke o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i prostorija Grada Sarajeva i zaključkom upućen u javnu raspravu u trajanju od 15 dana.

Primljena je k znanju Informacija o Elaboratu društvene-ekonomske opravdanosti obnove Astronomske opservatorije Trebević.

Na kraju sjednice upućena su određena vijećnička pitanja i pokrenute inicijative. Tako je, između ostalih, zamjenica predsjedavajućeg Gradskog vijeća Mirela Džehverović podsjetila na značaj nagrade „Sarajevska pahuljica“ koja je, između ostalih, danas dodijeljena, te podnijela inicijativu gradskim i općinskim vijećnicima, gradonačelnici i načelnicima gradskih općina da poduzmu sve u okviru svoje nadležnosti da se finansijski podrži učestvovanje naših učenika na STEM olimpijadi u 2023. godini, a za koju učenici već prolaze prve korake kvalifikacija.

 

There are no comments yet.

Leave a Reply