Na 20. sjednici Gradskog vijeća usvojene odluke o dodjeli priznanja „Plaketa Grada Sarajeva“ Lejli Njemčević, Edini Selesković, Mladenu Solomunu, Lani Pudar i Faruku Šabanoviću te nagrade „Sarajevska pahuljica“ Luni Jusufović i  grupi koju čine članice i članovi bosanskohercegovačkog tima na 63. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi (IMO)

Na 20. sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva kojom je predsjedavao Jasmin Ademović, predsjedavajući Gradskog vijeća, gradski vijećnici su učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast pripadnicima Vojne policije Armije RBiH i MUP-a RBiH koji su ubijeni na današnji dan 1993. godine, prilikom akcije  „Trebević 2“ te ubijenim policijskim službenicima Adisu Šehoviću i Davoru Vujinoviću koji su ubijeni prije četiri godine u naselju Alipašino Polje, izvršavajući svoje redovne zadatke.

Rad sjednice po usvojenom dnevnom redu počeo je donošenjem Odluke o imenovanju Odbora za dodjelu „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva“ u 2023. godini koji čine članovi Komisije za izbor i imenovanja Gradskog vijeća Grada Sarajeva te istaknuti javni djelatnici – prof. dr. Jasmina Selimović, prof. dr. Hadžan Konjo, doc. dr. Šahim Kahrimanović, Mirsada Murtić, dr.sc., Mirza Pašić i Edin Deljkić. Donošenjem ove Odluke stvoreni su uslovi za konstituisanje i rad Odbora za dodjelu „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva“ u 2023. godini.

Nakon što je predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović, u funkciji gradskog vijećnika, podnio prijedloge za dodjelu priznanja „Plaketa Grada Sarajeva“ Lejli Njemčević, Edini Selesković i Mladenu Solomunu, Komisija za izbor i imenovanja utvrdila je prijedloge odluka i uputila ih Gradskom vijeću na razmatranje. Tako je Gradsko vijeće, na današnjoj sjednici, usvojilo odluke o dodjeli priznanja „Plaketa Grada Sarajeva“ Lejli Njemčević, najboljoj bh. biciklistkinji koja zlatnim slovima ispisuje historiju bh. sporta, Edini Selesković, interdisciplinarnoj umjetnici s impresivnim međunarodnim izlagačkim iskustvom i Mladenu Solomunu (DJ Solomun), svjetski poznatom umjetniku – muzičaru i producentu.

Na prijedlog Kluba gradskih vijećnika Naše stranke, Komisija za izbor i imenovanja utvrdila je i prijedloge odluka da se priznanje „Plaketa Grada Sarajeva“ dodijeli i Lani Pudar, bosanskohercegovačkoj plivačici i olimpijki i Faruku Šabanoviću, umjetniku, animatoru, scenaristi i režiseru koji kombinuje generativnu umjetnost, razvoj softvera, kompjutersku animaciju sa filmom, instalacijom i pozorištem, a nagrada „Sarajevska pahuljica“ Luni Jusufović, dvanaestogodišnjoj članici Konjičkog kluba Sarajevo koja postiže značajne rezultate u svojoj kategoriji i grupi koju čine članice i članovi bosanskohercegovačkog tima/ekipe na 63. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi (IMO), i to: Adisa Bolić (studentica Prirodno-matematičkog fakulteta UNSA), Benjamin Mujkić (učenik Druge gimnazije Sarajevo), Boris Stanković (učenik Druge gimnazije Sarajevo), Haris Imamović (učenik Druge gimnazije Sarajevo) i Emira Ibrahimović (učenica Druge gimnazije Sarajevo). Gradski vijećnici dali su podršku svim predloženim odlukama.

Dobitnici priznanja će se promovisati, a povelje, odnosno diplome će im uručiti gradonačelnica i predsjedavajući Gradskog vijeća na svečanosti.

U nastavku zasjedanja usvojena je Odluka o davanju saglasnosti za osnivanje regionalne Mreže projektnih timova. Na ovaj način Grad Sarajevo će formalizovati saradnju između devet gradova u šest zemalja zapadnog Balkana, a po prvi put će biti koordinator regionalne mreže projektnih timova. Mreža će se koristiti za povećanje kapaciteta gradova za privlačenje sredstava i korištenje sredstava dostupnih fondova, ali i za umrežavanje i transfer znanja te za pripremu gradova za predlaganje projekata na osnovu potreba i pronalaženje rješenja za konkretne izazove.

Gradski vijećnici usvojili su i Odluku o stavljanju van snage Odluke o davanju saglasnosti gradonačelnici Grada Sarajeva za pristupanje postupku kupovine (otkupa) parne lokomotive za potrebe Bistričke stanice. Naime, uslijed ispoljenog nezadovoljstva građana Zavidovića sa kojima je javnost upoznata putem medija, gradonačelnica Grada Sarajeva razumjela je privrženost, želje i potrebe građana Zavidovića da očuvaju lokomotivu kao dio naslijeđa grada te je predložila da se odluka o kupovini parne lokomotive za potrebe Bistričke stanice, usvojena na 16. sjednici, stavi van snage, što je Gradsko vijeće i podržalo.

Gradski vijećnici su, putem izvještaja, upoznati o primjeni Odluke o upotrebi grba, imena i isticanju zastave Grada Sarajeva, s tim da je Odbor za lokalni biznis i turizam koji je izvještaj razmatrao u pripremi sjednice, u svom mišljenju zatražio određene dodatne informacije te izvještaj, u sadržaju kako je podnesen, nije usvojen.

Gradsko vijeće je svojom ranijom Odlukom o podizanju spomenika bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću definisalo lokaciju za podizanje ovog  spomenika u parku između zgrade Predsjedništva i Vlade Kantona Sarajevo, u skladu sa Elaboratom o mogućim lokacijama za podizanje spomenika, odnosno, uz prethodno pozitivno Mišljenje Općine Centar i Zavoda za planiranje Kantona Sarajevo. Međutim, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika dala je negativno mišljenje na dostavljeno idejno rješenje za predloženu lokaciju, pozivajući se na Odluku o proglašenju historijskog urbanog pejsaža.

S tim u vezi, na današnjoj sjednici gradski vijećnici su razmotrili Nacrt Odluke o izmjeni Odluke o podizanju spomenika bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću, u kojem je predložena nova lokacija koja nije u obuhvatu prethodno navedene Odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika. Predložena lokacija se nalazi uz repliku srednjovjekovnog stećka na Marijin Dvoru koji predstavlja historijski period srednjeg vijeka, ujedno i period vladanja bosanskog kralja Tvrtka. Tako utvrđen Nacrt je, zaključkom Gradskog vijeća, upućen u javnu raspravu.

Potom je Gradsko vijeće razmotrilo i Nacrt Odluke o podizanju Spomen-ploče Marku Didojiu – Markanu.

O Nacrtu Programa podizanja spomenika i umjetničkih skulptura od značaja za Grad Sarajevo kojima je Grad Sarajevo investitor za 2023. godinu, poslije uvodnog izlaganja gradonačelnice, vođena je rasprava u kojoj su gradski vijećnici iznijeli određene prijedloge.

Oba razmatrana Nacrta upućena su u javnu raspravu.

Usvojeni su i zaključci kojima se u javnu raspravu upućuju i nacrti Programa rada Gradskog vijeća Grada Sarajeva za 2023. godinu i Programa međunarodne saradnje Grada Sarajeva za 2023. godinu.

Primljene su k znanju Informacija o saradnji i odnosima organa Grada Sarajeva sa vjerskim zajednicama i crkvama i Informacija o sufinansiranju rada udruženja za podršku djeci sa poteškoćama u razvoju i osobama sa invaliditetom.

Na kraju sjednice upućeno je više vijećničkih pitanja i inicijativa. Tako je gradski vijećnik Adi Škaljić ponio inicijativu za uređenje lijeve obale korita rijeke Miljacke, između naselja Otoka i stadiona Otoka/džamije Istiqlal.

Gradski vijećnik Vedad Deljković podnio je i inicijativu da Grad Sarajevo izdvoji sredstva za kupovinu knjižnog fonda za opremanje biblioteke i čitaonice Srednje mašinske tehničke škole.

Zamjenica predsjedavajućeg Gradskog vijeća Mirela Džehverović pokrenula je inicijativu za uspostavljanje otvorene biblioteke –„uzmi i ostavi“ na području grada Sarajeva, ali sa  konstrukcijom koja će, u odnosu na ranije, biti takva da se može koristiti u svim vremenskim uslovima.

Gradski vijećnik Seid Škaljić je, između ostalih, podnio inicijativu Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo da se liječenje djece do 18. godine ponovo vrati u nadležnost Školskog odjela Doma zdravlja. Inicijativu je obrazložio potrebom pokazivanja posebne senzibilnosti zajednice za mlade, a imajući u vidu uslove u ambulantama porodične medicine gdje se sada djeca liječe počev od 14. godine.

There are no comments yet.

Leave a Reply