Gradsko vijeće usvojilo Odluku o dopunama Poslovnika Gradskog vijeća Grada Sarajeva

Usvajanjem Odluke o dopunama Poslovnika Gradskog vijeća Grada Sarajeva, na današnjoj sjednici, zakazanoj po hitnom postupku, omogućeno je da se, u slučaju proglašenog stanja prirodne i druge nesreće, te vanrednog stanja kada je fizičko okupljanje vijećnika onemogućeno zbog zdravstveno-sigurnosnih razloga, sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva održavaju elektronskim putem.

U nastavku sjednice, kojem je predsjedavao dr. Igor Gavrić, predsjedavajući Gradskog vijeća, gradski vijećnici su usvojili Odluku o davanju saglasnosti na Odluku o povećanju osnovnog kapitala JP “Sarajevo” d.o.o. Osnovni kapital društva  JP “Sarajevo” d.o.o. će, nakon povećanja, iznositi 26.000,00 KM. S tim u vezi, usvojena je Odluka o davanju saglasnosti na Odluku o izmjenama Statuta JP “Sarajevo” d.o.o., u dijelu koji se tiče visine osnovnog kapitala društva JP „Sarajevo“ d.o.o.

Gradski vijećnici su usvojili  Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Javne ustanove “Muzej savremene umjetnosti ARSA AEVI Sarajevo”. Ovom Odlukom se, između ostalog,  mijenja naziv i sjedište ove  Javne ustanove  i proširuje njena nadležnost. Pored djelatnosti upravljanja kolekcijom ARS AEVI, Javna ustanova „Gradski muzeji“ Sarajevo će upravljati i eksponatima XIV Zimskih olimpijskih igara održanih u Sarajevu 1984. godine i EYOF 2019., čime će se dodatno obogatiti umjetnička i kulturna djelatnost i turistička ponuda grada Sarajeva, a istovremeno povećati potencijal ostvarivanja vlastitih prihoda ove Javne ustanove.

Na kraju sjednice su upućena određena vijećnička pitanja i pokrenute inicijative.

There are no comments yet.

Leave a Reply