Gradsko vijeće usvojilo Odluku  o Danu obilježavanja opsade Sarajeva 1992.-1995.

Danas je u Vijećnici održana 28. sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva kojom je predsjedavao dr. Igor Gavrić, Predsjedavajući Gradskog vijeća.

Rad sjednice po dnevnom redu započeo je tako što je Gradsko vijeće službenim obavještenjem Mandatno – imunitetske komisije upoznato o prestanku mandata gradskog vijećnika Vedrana Dodika.

Također, informacijom Mandatno – imunitetske komisije, Gradsko vijeće je službeno upoznato o dodjeli mandata gradskoj vijećnici Jašarević Almi koja je, davanjem svečane izjave, primila dužnost i stekla  prava i obaveze gradske vijećnice.

Potom su, gradski vijećnici, svojim odlukama, razriješili određene članove radnih tijela. Također, usvojene su odluke o izboru novih članova radnih tijela Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Gradsko vijeće je nastavilo rad današnje sjednice tako što je usvojilo  Odluku o dopunama Odluke o upotrebi grba, imena i isticanju zastave Grada Sarajeva.

Zatim je usvojena Odluka o Danu obilježavanja opsade Sarajeva 1992.-1995. Ovom Odlukom utvrđuje se 5. april kao Dan obilježavanja opsade Sarajeva 1992.-1995. kako bi se, na  prigodan i dostojanstven način, obilježila najduža opsada jednog glavnog grada u savremenoj historiji ratovanja, te odala počast građanima Sarajeva ubijenim tokom opsade grada.

U nastavku sjednice je Gradonačelnik, ovlašteni Predlagač, tokom diskusije, povukao Prijedlog Odluke o provođenju Elaborata o mogućim lokacijama za postavljanje spomenika, spomen – obilježja i spomen – ploča na području Grada Sarajeva, a koji su od interesa za Grad Sarajevo.

Usvojena je i Odluka o davanju saglasnosti na Odluku o odobravanju sredstava Tekuće rezerve za nabavku dva motocikla za potrebe Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo – Prve policijske uprave.

Potom je  usvojena Odluka o kandidaturi Grada Sarajeva za kreativni grad filma UNESCO-a, kojom se daje saglasnost Gradonačelniku da preduzme sve aktivnosti u cilju zadovoljavanja uslova aplikacije i podnošenja validne dokumentacije za uspješnu kandidaturu Grada Sarajeva za status grada filma unutar Mreže kreativnih gradova UNESCO-a.

U nastavku zasjedanja, usvojen je Izvještaj o radu i poslovanju JP “Olimpijski bazen Otoka” d.o.o. Sarajevo za 2018. godinu. Putem izvještaja su gradski vijećnici upoznati o realizaciji različitih edukativnih, sportskih i rekreativnih projekata i programa, te ostalih aktivnosti koje su odgovorile ciljevima postojanja preduzeća što je, na kraju godine, rezultiralo pozitivnim poslovanjem. Tako je, između ostalog, nastavljena realizacija sistemske škole plivanja. Napravljen je pomak u 2018. godini, tako da je na ovaj način unaprijeđen sistemski oblik edukacije i kroz njega je u 2018. godini prošlo 3438 učenika. Komercijalnu školu plivanja u 2018. godni i pored organizovane sistemske škole plivanja pohađao je veliki broj polaznika. Svoje aktivnosti u Bazenu realizovao je veliki broj pravnih subjekata, 20 plivačkih klubova, pet vaterpolo klubova, te jedan ronilački klub. Kroz organizaciju nekoliko međunarodnih sportskih takmičenja, Preduzeće je u 2018. godini dodatno učinilo napore i u pravcu promocije vodenih sportova.

Usvojen je i Izvještaj o provođenju Odluke o uslovima i postupku prihvatanja pokroviteljstva Grada Sarajeva u 2018. godini iz nadležnosti Gradske službe za obrazovanje, kulturu, sport i mlade.

Zatim je usvojen Izvještaj o realizaciji Konkursa za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola sa područja Grada Sarajeva u školskoj 2018/2019. godini. Značajno je napomnuti da je Grad Sarajevo, u školskoj 2018/2019. godini, dodijelio 294 stipendije, u ukupnom iznosu od 264.700,00 KM.

U nastavku sjednice usvojen je Izvještaj o provođenju Odluke o spomenicima od značaja za Grad Sarajevo za 2018. godinu.

Gradski vijećnici su, na današnjoj sjednici, razmotrili Nacrt Plana djelovanja za mlade Grada Sarajeva te ga, zaključkom, uputili  u javnu raspravu u trajanju od  30 dana.

Primljena je k znanju Informacija o izgradnji biciklističke staze na potezu Nedžarići – Skenderija putem koje su gradski vijećnici upoznati sa daljim aktivnostima na realizaciji  jednog od značajnijih infrastrukturnih saobraćajnih projekata Grada Sarajeva.

Na kraju sjednice su, kao i obično,  razmatrane i podnesene određene vijećničke inicijative.

 

There are no comments yet.

Leave a Reply