Gradsko vijeće usvojilo odluke o dodjeli priznanja „Ključ Grada Sarajeva“ Njegovom Presvijetlom Visočanstvu Princu Albertu II od Monaka  i  priznanja „Počasni građanin Grada Sarajeva“ Juri Franku

Danas je, u Vijećnici, održana 42. sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva kojom je predsjedavao dr. Igor Gavrić, predsjedavajući Gradskog vijeća.

Na početku sjednice je, gradskim vijećnicima, prezentirana studija i preporuka za cijene ulaznica za muzeje – Olimpijski muzej Bosne i Hercegovine i muzej Bistričke stanice. Grad Sarajevo, sa željom da obogati ukupnu ponudu kako za turiste, tako i za lokalno stanovništvo, planira aktivirati obnovu i kreirati muzejsku ponudu Bistričke stanice, odnosno otvaranje Olimpijskog muzeja. S tim u vezi, tim Ekonomskog Instituta Sarajevo je kreirao Studiju i došao do modela po kojem se trebaju kreirati cijene u Olimpijskom muzeju BiH i budućem Muzeju Bistričke stanice, koji su u sastavu JU “Gradski muzeji” Sarajevo. Procjene i analize su naučno bazirane, te argumentirane aktuelnim i referentnim primjerima i izvorima. Tako je, predložena osnovna cijena ulaznice 12,00 KM za turiste,  a domaći posjetioci imaju preferencijalni status i cijenu ulaznice od 5,00 KM. U Studiji su, između ostalog, dodatno razrađene kategorije koje se odnose na djecu, penzionere i na grupne posjete. Pored razrađenih cijena, dati su brojni drugi prijedlozi za generiranje profita, koji bi mogli biti iskorišteni kao ulazni parametri za izračun potrebnog vremena za povrat investicije u dva muzeja koja su predmet ove studije.

Rad sjednice po dnevnom redu započeo je tako što je Gradsko vijeće, svojom odlukom, razriješilo člana Komisije za ljudska prava i slobode Gradskog vijeća Grada Sarajeva. Također, usvojene su odluke o izboru novih članova radnih tijela Gradskog vijeća, Komisije za ljudska prava i slobode i Mandatno-imunitetske komisije.

Gradski vijećnici su, na prijedlog gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake, usvojili Odluku da se priznanje “Ključ Grada Sarajeva“ dodijeli Njegovom Presvijetlom Visočanstvu Princu Albertu II od Monaka. Ključ Grada, Njegovom Presvijetlom Visočanstvu Princu Albertu II od Monaka se, između ostalog, dodjeljuje za promociju, podršku i unaprjeđenje sporta, sportskih aktivnosti Grada i BiH na međunarodnom planu. Dodjela priznanja “Ključ Grada Sarajeva” je kruna i najbolji način da se Sarajevo, kao glavni grad BiH, simbolično oduži Princu Albertu II za nesebičnu pomoć, zalaganje za razvoj i očuvanju civilizacijskih vrijednosti i očuvanje i promociju mira.

Na današnjoj sjednici Gradsko vijeće je usvojilo i Odluku da se priznanje „Počasni građanin Grada Sarajeva“ dodijeli Juri Franku, osvajaču srebrene medalje u veleslalomu na XIV Zimskim olimpijskim igrama, održanim 1984. godine u Sarajevu.

U nastavku zasjedanja, usvojena je Odluka o izmjeni Odluke o podizanju Spomen-obilježja „HVO-Sarajevo“. Nakon što je Gradsko vijeće Grada Sarajeva, početkom 2020. godine, usvojilo Odluku o podizanju Spomen-obilježja „HVO-Sarajevo“, Udruga organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja “HVO Sarajevo”  dostavila je  zahtjev za izmjenom usvojenog idejnog rješenja, odnosno zahtjev za izmjenom teksta koji će biti na Spomen-obilježju, a što je, na današnjoj sjednici, Gradsko vijeće i usvojilo.

Potom je usvojena Odluka o davanju saglasnosti na Program aktivnosti za Dan obilježavanja opsade Sarajeva 1992.-1995. za 2021. godinu koji će se obilježiti Organiziranjem konferencije/naučnog skupa na temu „Opsada Sarajeva kroz presude MKJS”, polaganjem cvijeća na ključnim lokacijama stradanja civila u Sarajevu i Centralnom manifestacijom.

Gradsko vijeće je usvojilo Odluku o pokretanju postupka dodjele u zakup poslovnih zgrada i prostorija Grada Sarajeva.

Na današnjoj sjednici, upućena su određena vijećnička pitanja i pokrenute određene inicijative.

Na kraju sjednice, gradski vijećnik Samir Fazlić je poklonio Olimpijskom muzeju BiH originalne karte za takmičenje sa XIV Zimskih olimpijskih  igara, održanih 1984. godine u Sarajevu, sa željom da se mladim generacijama prenesu uspomene o ovom značajnom događaju.

There are no comments yet.

Leave a Reply