Gradsko vijeće Grada Sarajeva usvojilo Odluku o podizanju spomen obilježja Kazani

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je na danas održanoj Sedmoj sjednici kojom je predsjedavao Jasmin Ademović, predsjedavajući Gradskog vijeća, minutom šutnje odalo počast tragično stradalim osobama u požaru u Brčkom zbog čega je današnji dan proglašen i Danom žalosti u Federaciji BiH. Također, minutom šutnje su se gradski vijećnici oprostili i od dugogodišnje saradnice i uposlenice Grada Sarajeva Aide Koristović koja je preminula 23. oktobra.

Rad sjednice po dnevnom redu je započeo tako što je Gradsko vijeće razmotrilo i usvojilo Odluku o imenovanju i davanju ovlaštenja za vršenje funkcije predsjednika i članova Skupštine Javnog preduzeća za upravljanje, zaštitu i održavanje objekata Grada Sarajeva i obavljanje komunalnih i drugih djelatnosti od javnog interesa Grada Sarajeva “SARAJEVO” d.o.o. (JP “Sarajevo” d.o.o.) i Odluku o imenovanju i davanju ovlaštenja za vršenje funkcije predsjednika i članova Skupštine J.P. “Olimpijski bazen Otoka” d.o.o. Sarajevo.

Dalje su gradski vijećnici, usvajanjem odluka, razriješili određene članove radnih tijela. Također, usvojene su odluke o izboru novih članova radnih tijela Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

U nastavku zasjedanja nije usvojena Odluka o razrješenju člana radnog tijela Gradskog vijeća Grada Sarajeva (Marijela Hašimbegović). S tim u vezi, Komisija za izbor i imenovanja je, kao ovlašteni predlagač, povukla Odluku o izboru člana radnog tijela Gradskog vijeća Grada Sarajeva (Biljana Lazarević).

Sjednica je nastavljena usvajanjem Odluke o imenovanju Odbora za dodjelu „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva“ u 2022. godini. Članovi Odbora za dodjelu  „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva“ u 2022. godini su članovi Komisije za izbor i imenovanja Gradskog vijeća Grada Sarajeva te istaknuti javni djelatnici prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, prof. dr. Ante Domazet, Ahmed Imamović, Igor Baroš, Muhamed Gafić i dr. sci. Mirsada Murtić.

Dalje su gradski vijećnici, jednoglasno, usvojili odluku o dodjeli priznanja „Plaketa Grada Sarajeva“ prof. Seadu Gološu (posthumno) i Islamu Đugumu. U Odluci o priznanjima i nagradi Grada je, između ostalog, propisano da je “Plaketa Grada Sarajeva” priznanje koje se dodjeljuje građanima Bosne i Hercegovine, stranim državljanima, privrednim društvima, ustanovama, udruženjima građana i drugim pravnim licima za doprinos razvoju Grada u oblastima privrede, kulture, obrazovanja, nauke, zdravstva i drugim oblastima života i rada.

Na današnjoj sjednici, nakon provedene javne rasprave, na inicijativu Gradonačelnice, a na prijedlog Komisije za spomenike, usvojena je i Odluka o podizanju spomen obilježja Kazani. Gradsko vijeće je usvajanjem predložene odluke dalo saglasnost za podizanje spomen obilježja, a sve u skladu sa usvojenim Idejnim projektom, tako da tekst na spomen obilježju glasi:

“SPOMEN OBILJEŽJE KAZANI

                    (1992-1993)

Zauvijek ćemo se, s tugom i poštovanjem, sjećati naših ubijenih sugrađana:

Bošković (Simo) Marko, 1929-1992

Bošković (Spasoje) Nevenka, 1933-1992

Ćeranić (Mihajlo) Dragomir, 1943-1992

Drašković (Branko) Mileva, 1936-1993

Frankić-Brkljač (Vinko) Ranko, 1952-1993

Jovanović (Vojo) Duško, 1954-1993

Komljenac (Ilija) Marina, 1926-1993

Komljenac (Adam) Radoslav, 1921-1993

Lavriv (Mihaila) Ana, 1942-1993

Lavriv (Stefan) Vasilj, 1933-1993

Lemez (Neđo) Novka, 1950 -1992

Nikolić (Nikola) Ergin,1966 -1993

Radosavljević (Boro) Branislav, 1952-1993

Šalipur (Momčilo) Predrag, 1965-1993

Šteta (Lutvo) Ago, 1942-1993

Vučurović (Dobrivoje) Zoran, 1952-1992

Žuža (Jefto) Stojan, 1933-1992

GRB

GRAD SARAJEVO

2021”

Gradonačelnica Benjamina Karić se, u svom obraćanju, zahvalila gradskim vijećnicima što su nakon 26 godina, podržali njenu inicijativu i zajedno se založili da se ova odluka donese.

Potom je, na prijedlog Gradonačelnice, usvojena Odluka o davanju saglasnosti za suosnivanje Evropskog ogranka asocijacije „Gradonačelnici za mir“. Evropski ogranak uspostavlja se potpisivanjem osnivačkog dokumenta Evropskog ogranka asocijacije „Gradonačelnici za mir” od strane gradova: Sarajevo (Bosna i Hercegovina), Granollers (Španija), Manchester (Velika Britanija), Hannover (Njemačka), Ypres (Belgija), Malakoff (Francuska), Biograd na Moru (Hrvatska), Cervia (Italija) i Grignv (Francuska). Ciljevi ove grupe su doprinos ostvarenju trajnog svjetskog mira podizanjem svijesti među građanima svijeta o potrebi potpunog ukidanja nuklearnog oružja putem solidarnosti između gradova članova te ulaganjem napora za rješavanje ključnih problema čovječanstva, kao što su glad i siromaštvo, izbjeglice, kršenja ljudskih prava i uništavanje okoliša.

Gradski vijećnici su usvojili odluku kojom se daje saglasnost da Grad Sarajevo, zajedno sa  Općinom Stari Grad i Direkcijom za ceste KS, pristupi sufinansiranju radova sanacije armiranobetonske stropne ploče na zacijevljenom dijelu Bistričkog potoka na dijelu saobraćajnice Hamdije Kreševljakovića i na trolejbusnom stajalištu Trg Austrije.

U nastavku zasjedanja usvojena je Odluka o izmjeni Odluke o proceduri, uslovima i standardima imenovanja članova Skupštine javnih preduzeća čiji je osnivač Grad Sarajevo.

Usvojena je i Odluka o pristupanju postupku eksterne revizije, a koja podrazumijeva reviziju finansijskih izvještaja za 2017., 2018. i 2019. godinu.

Dalje je razmotren i  usvojen Izvještaj o primjeni Odluke o upotrebi grba, imena i isticanju zastave Grada Sarajeva.

Zatim su gradski vijećnici razmotrili Nacrt Programa rada Gradskog vijeća Grada Sarajeva, Nacrt Programa međunarodne saradnje Grada Sarajeva i Nacrt Programa podizanja spomenika i umjetničkih skulptura od značaja za Grad Sarajevo kojima je Grad Sarajevo investitor, za 2022. godinu, te ih, zaključkom, uputili u javnu raspravu.

Gradsko vijeće je primilo k znanju Informaciju o kreditnim zaduženjima iz koje se vidi koliko je do sada angažirano kreditnih sredstava te da će preostala sredstva biti usmjerena na projekte u skladu sa opredjeljenjima organa Grada Sarajeva, u saradnji sa Razvojnom bankom Federacije BiH.

Primljena je k znanju i Informacija o saradnji i odnosima organa Grada Sarajeva sa vjerskim zajednicama i crkvama te Informacija o pitanju i statusu mladih u Gradu Sarajevu sa zaključcima u cilju poboljšanja stanja u ovoj oblasti.

Nakon uvodnog izlaganja gradonačelnice Benjamine Karić, na današnjoj sjednici razmotrena je i primljena k znaju i Informacija o poduzetim aktivnostima u postupku sporazumnog raskida ugovora o izradi glavnog projekta rekonstrukcije i adaptacije bivše zgrade SDK kod Vječne vatre, putem koje je Gradsko vijeće informisano o dosadašnjim aktivnostima koje je poduzela Gradonačelnica na utvrđivanju uslova za sporazumni raskid predmetnog ugovora.

U okviru razmatranja ove informacije, predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović je pozvao nadležne u organima F BiH na dogovor te iznalaženje rješenja kako bi zgradu DPO – zgradu Grada Sarajeva, zajedno koristili i Grad Sarajevo i F BiH.

Na prijedlog Gradonačelnice usvojena je i Odluka o dopuni Kalendara obilježavanja datuma i događaja značajnih za Grad Sarajevo, tako da se 09.11. obilježava kao „Dan sjećanja na stradale na stratištu Kazani“.

Na kraju sjednice su upućena određena vijećnička pitanja te pokrenute inicijative.

Tako je Gradsko vijeće usvojilo inicijativu zamjenika predsjedavajućeg Gradskog vijeća Dragana Stevanovića da Grad Sarajevo na lokalitetu Velikog parka pored 11 mezarja policajaca postavi  Spomen ploču sljedećeg sadržaja: „Sa tugom i ponosom se sjećamo pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine i vojne policije Armije R BiH koji su u časnoj misiji zaštite ustavnog poretka, zakona, imovine i života građana Sarajeva zvjerski ubijeni 1993. godine u obračunu sa odmetnutom grupom kriminalaca. Grad Sarajevo”.

 

There are no comments yet.

Leave a Reply