Gradonačelnica Karić i predsjedavajući Ademović na press konferenciji predstavili Program obilježavanja 6. aprila – Dana grada Sarajeva

 

Povodom obilježavanja 6. aprila, Dana grada Sarajeva, danas je u Vijećnici održana press konferencija na kojoj je zvanično predstavljen bogat kulturno-zabavni i sportski program, te naučna konferencija koju je u partnerstvu sa Informativnim centrom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Sarajevo, Centrom za postkonfliktna istraživanja, Memorijalnim centrom Srebrenica i Modulom memorije, organizovao Grad Sarajevo.

Govoreći o značaju ovog datuma, gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić je istakla da je obilježavanje jednog od najtežih poglavlja u historiji Sarajeva naša obaveza prema svim žrtvama, preživjelima, a pogotovo prema mladim ljudima koje trebamo ohrabriti i odgajati sa novom pozitivnom sviješću, univerzalnim vrijednostima i novim otvorenim perspektivama.

Najavila je da će Program obilježavanja započeti u ponedjeljak, 4. aprila u večernjim satima izložbom fotografija „Opsada/Siege” Paula Lowea, izuzetnog fotografa, Britanca i Bosanca sa sarajevskom adresom, koji svojim foto objektivom zabilježio svakodnevnicu i borbu za preživljavanje Sarajki i Sarajlija u vrijeme opsade

Na Vijećnici će isto večer, s početkom u 20 sati, biti upriličena video projekcija „Sarajevske ruže”, o ratnim ožiljcima (memorijalnim obilježjima), simbolima opsade i stradanja ovoga grada.

5. aprila održat će se međunarodna konferencija ,,30 godina poslije – Sarajevo”. Učesnici i govornici su renomirani lokalni i međunarodni stručnjaci, novinari i akademici. Dolazak i obraćanja su, među ostalim, potvrdili Carmel Agius i Serge Brammertz, predsjednik i glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, general sir Rupert Smith, bivši komandant UNPROFOR-a u Sarajevu, Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH, dr. Ivo Komšić, član ratnog Predsjedništva BiH i raniji gradonačelnik Sarajeva. Ovaj važan skup održat će se u tri panela: Opsada Sarajeva, bh. rat i procesuiranje ratnih zločina, tema drugog panela je Kultura sjećanja i otpor kulture u periodu opsade, a trećeg – Budućnost u miru.

Gradonačelnica Karić je dodala da 6. april – Dan Grada Sarajeva slavimo s ponosom, zahvalni generacijama naših sugrađana koji su kroz stoljeća stvarali grad ljepote, kulture, tolerancije, gostoprimljivosti, otvorenosti i ljudske topline.

Obilježavanje 6. aprila – Dana grada Sarajeva počet će odavanjem počasti i polaganjem cvijeća na spomen obilježja.

Za ovaj dan našim građankama i građanima poklanjamo obnovljenu Bistričku stanicu, simbol grada i nacionalni spomenik kojim štitimo i čuvamo našu baštinu, sjećanja generacija i vrijednu tradiciju duge historije željeznica u BiH. U saradnji s Filmskim centrom Sarajevo, objekat Bistričke stanice obogatili smo dijelom muzejske postavke Valter brani Sarajevo, dodala je Karić.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović je istakao da se Grad Sarajevo svake godine posebno emotivno i svečano, uz bogat kulturno-zabavni i sportski program, održavanjem brojnih manifestacija prisjeća 6. aprila, dana kada grad Sarajevo obilježava svoj dan, dana kada je 1945. godine Sarajevo oslobođeno na kraju Drugog svjetskog rata, ali i dana koji je vezan uz početak opsade Sarajeva 1992. godine.

Prisjećamo se teških i često, na žalost, presudnih događaja za naš grad, iz kojih je Sarajevo, zahvaljujući svojim braniocima, opstajalo i izrastalo snažnije i plemenitije“, rekao je Ademović.

Naglasio je da je ove godine Program obilježavanja poseban jer se obilježava 30. godišnjica od opsade Sarajeva, dana kada je 1992. godine počelo razaranje i najduža okupacija jednog grada u modernoj historiji.

Predsjedavajući Ademović je najavio da će Gradsko vijeće Grada Sarajeva, 6. aprila u 17:00 sati, u Vijećnici održati svoju Svečanu sjednicu, opredijeljenu Danu grada Sarajeva. Na Svečanoj sjednici, gradskim vijećnicima, zvanicama i javnosti obratit će se gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamin Karić prigodnim govorom, a potom će se uručiti najviša priznanja i nagrade Grada Sarajeva.

Na Svečanoj sjednici uručit će se Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva u 2022. godini Privrednom društvu za promet i usluge „Alternativa d.o.o. Sarajevo – za doprinos iz oblasti privrede, prof. dr. Rifatu Škrijelju – za doprinos iz oblasti nauke i obrazovanja i prim. dr. Željku Leru – za doprinos iz oblasti zdravstva i socijalne zaštite. Uručit će se priznanje „Počasni građanin Grada Sarajeva” Jordiju Pujolu Puenteu (posthumno), „Plaketa Grada Sarajeva” prof. Seadu Gološu (posthumno), Islamu Đugumu i Fondaciji Dogs Trust BiH i Nagrada „Graham Bamford” Džebrailu Šišiću (posthumno), Nerminu-Beli Sukiću (posthumno), Husi Sinanoviću, Lejli Šopović i Ameli Trbić.

„Doprinos svakog od laureata ponaosob je izuzetan i Svečana sjednica je prilika da to istaknemo i da im se zahvalimo, rekao je Ademović.

Sjednicu, koja će biti obogaćena i prigodnim umjetničkim programom, prenosit će TVSA pod motom „Svi naši mostovi – otvorene ruke Sarajeva.“

Praznik našeg grada bit će oplemenjen i dječjim predstavama, tradicionalnom izložbom Collegium Artisticum i izložbom srednjoškolaca Mostovi moga grada”, učešćem kulturno-umjetničkih društava, plesnih grupa, horova, te koncertom Divanhane na Trgu preko puta Vijećnice i besplatnim obilaskom naših sedam renomiranih institucija kulture. Od 6. aprila do 8. maja na Ondemand.kinomeetingpoint.ba, gledateljima širom svijeta, besplatno će biti dostupna 33 kratka filma nastala u okviru projekta „Sarajevo grad filma”. Dan grada Sarajeva obilježit će se i drugim bogatim programom protokolarnih, kulturnih i sportskih manifestacija. Sadržaji su koncipirani tako da su primjereni svim generacijama.

There are no comments yet.

Leave a Reply